SVIJET

Policija upozorava: Ilegalno oružje s Balkana preplavilo Veliku Britaniju

Korumpirani granični policajac Sajmon Pelet zbog ovoga osuđen na 23 godine zatvora

Krijumčarenje oružja ide preko Amsterdama. Ilustracija

Avaz.ba

28.12.2018

Oružje prokrijumčareno s Balkana i iz istočne Evrope dovelo je do dramatičnog porasta ilegalnog oružja u Velikoj Britaniji, upozorava šef britanske policije.

Policijski načelnik okruga Mersejsajd i glavna osoba za ozbiljan i organizirani kriminal Endi Kuk (Andy Cooke) rekao je da se broj pušaka i pištolja na britanskim ulicama povećao ove godine, ali policija strahuje da će nastaviti rasti 2019.

Policija, uključujući granične policajce, muči se da bi zaustavila poplavu oružja koje ulazi u zemlju, rekao je za "Guardian". Štaviše, situacija je tako ozbiljna da je Nacionalna agencija za kriminal (NCA) poduzela vanredni korak i naložila svim policijskim snagama u Engleskoj i Velsu - njih 34 - da pojačaju borbu protiv ilegalnog oružja.

Policija: Ne možemo uskoro zaustaviti krijumčarenje oružja

Još jedan visoki policijski dužnosnik rekao je da se u većini pucnjava u posljednje vrijeme koristi "novo i čisto" oružje, dok je ranije kriminalcima bilo toliko teško nabaviti oružje da su ga često "iznajmljivali" jedni drugima. Sada krijumčari oružja pronalaze nove rute i inovativne metode za obilazak granične kontrole, što čini oružje sve dostupnijim u kriminalnom podzemlju.

- Mi u policiji očekujemo da se porast novog vatrenog oružja nastavi. Činimo sve što možemo. Nismo u poziciji da ga možemo zaustaviti tako skoro. Policija je ujedinjenija nego prije, ali razmjeri problema su takvi da, uprkos znatnom broju velikih zapljena vatrenog oružja, očekujemo da će ponuda (ilegalnog oružja) biti stalan problem - rekao je Kuk za "Guardian".

Sve više oružja dolazi iz istočne Evrope i sa zapadnog Balkana, dodao je, a oružje se često krijumčari tako da se u komponentama šalje sistemom brzih pošiljki, naveo je Kuk. 

Budući da je porastom online trgovine broj paketa sve veći, oružje je sve teže pronaći među mnoštvom pošiljki. Uz to, mnogi kriminalci naručuju oružje online preko "dark weba".

Oružje dolazi s Balkana i iz istočne Evrope, prolazi kroz Amsterdam

Oružje je većinom porijeklom iz istočne Evrope, a na putu za Veliku Britaniju najčešće prolazi kroz Amsterdam, koji je glavno čvorište za krijumčarenje oružjem, tvrdi NCA. Porast krijumčarenja oružja je posebno alarmantan jer i teroristi najčešće nabavljaju oružje iz kriminalnih krugova, ističu protuteroristički izvori.

- Ako organizirani kriminalci imaju ovo oružje, pretpostavlja se da će ga dilati teroristima - rekao je Kuk.

O problemima s kojima se suočava britanska policija svjedoči i slučaj iz prošlog mjeseca: korumpirani granični policajac Sajmon Pelet (Simon Pellet) osuđen je na 23 godine zatvora nakon što je pokušao prokrijumčariti osam pištolja, dva revolvera i streljivo.

Iako je, prema posljednjim službenim podacima, onima za prvu polovicu ove godine, oružani kriminal u Velikoj Britaniji pao 5,5 posto, stručnjaci kažu da je ovo samo zastoj u trendu rasta. Lani je oružani kriminal porastao 11 posto.

Uz to, policija je na granici, odnosno u lukama i aerodromima, ove godine zaplijenila gotovo osam hiljada noževa, dvostruko više nego godinu prije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.