SVIJET

Rusija domaćin samita s Turskom i Iranom

Krajni cilj je da se obnovi mir u Siriji, u kojoj će sve etničke i vjerske grupe, uključujući Kurde, živjeti u miroljubivoj koegzistenciji, izjavio je Sergej Lavrov

Trojka je posljednji put zajedno zasjedala u septembru 2018.. Arhiv

Fena

28.12.2018

Rusija je potvrdila da će biti domaćin trilateralnog samita s Turskom i Iranom o sirijskom sukobu početkom naredne godine, nakon što je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova, izrazio skepticizam prema najavljenom povlačenju američkih snaga. 

- Sada je naš red da budemo domaćini samita u prvoj sedmici naredne godine. To će ovisiti o rasporedu obaveza predsjednika tri zemlje - izjavio je Mihail Bogdanov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. 

Posljednji sastanak između ruskog čelnika Vladimira Putina, iranskog Hasana Rohanija i turskog Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) održan je u Iranu u septembru. 

Lavrov je danas odbio da komentira američku najavu povlačenja, rekavši samo da "djela trebaju da slijede riječi".

Turska delegacija koju čine Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu), ministar vanjskih poslova, i Hulusi Akar, ministar odbrane, sutra će doputovati u Moskvu da bi raspravljala o američkom povlačenju. 

U međuvremenu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio današnji ulazak sirijskih snaga u ključni sjeverni grad Manbij, prvi put u šest godina.

- Naravno da će to pomoći u stabiliziranju situacije. Širenje zone pod kontrolom vladinih snaga bez sumnje je pozitivan trend - kazao je Peskov.

Peskov je naglasio da će sutrašnja posjeta turskih ministara Moskvi pomoći u "pojašnjavanju" situacije i u "sinhroniziranju akcija" između dvije zemlje. 

Trilateralni samit u januaru bit će posljednji korak u mirovnom procesu iz Astane.

- Krajni cilj procesa iz Astane je da obnovi mir u Siriji, u kojoj će sve etničke i vjerske grupe, uključujući Kurde, živjeti u miroljubivoj koegzistenciji - izjavio je Lavrov, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.