SVIJET

Krim podigao 60 kilometara dugu ogradu na granici s Ukrajinom

Primirje nema vremensko ograničenje i neće trajati samo do 7. januara 2019., saopćili su iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju

Smatra se da će ograda na sjeveru poluotoka značajno povećati nivo sigurnosti. Ilustracija

Vijesti.me

28.12.2018

Ograda u dužini od 60 kilometara podignuta je uz granicu s Ukrajinom na poluotoku Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Portparol krimskog parlamenta kazao je da je "potrebno zaštititi ljude od vlade u Kijevu, jer se od nje može očekivati svašta".

Ograda na sjeveru poluotoka značajno će povećati nivo sigurnosti - dodao je. 

Evropska unija rusku aneksiju Krima smatra kršenjem međunarodnog prava i insistira na teritorijalnom integritetu Ukrajine.

U borbama između krimskih separatista, koje je podržavala Moskva, i ukrajinske vojske, uglavnom na istoku zemlje, prema podacima UN-a, poginulo više od 10.000 ljudi od 2014. godine 

Ove godine je do 25. decembra 104 osobe su poginule.

U područjima sukoba dogovoreno je primirje koje počinje u subotu minutu poslije ponoći po lokalnom vremenu. 

Ukrajinski mediji prenijeli su izjavu Jevgenija Marčuka, koji je predstavljao ukrajinsku stranu u pregovorima s pobunjenicima.

Naglasili smo da se ovo primirje mora iskoristiti što je više moguće za obnovu oštećenih važnih infrastrukturnih postrojenja - rekao je Marčuka. 

Primirje nema vremensko ograničenje i neće trajati samo do 7. januara 2019. godine, saopćili su iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.