HAOTIČNO

Nastavljaju se protesti u Sudanu, policija bacila suzavac na okupljene

Demonstracije su počele ranije ovog mjeseca nakon što su najavljena povećanja cijena goriva i hljeba, u međuvremenu su protesti prerasli u bunt protiv vlade

Protesti organizirani u blizini glavnog grada Sudana. thenational.ae

Index.hr

28.12.2018

Sudanske vlasti bacile su suzavac na demonstrante koji protestuju u blizini glavnog grada.

Na demonstrante se kraj džamije u Omdurmanu pucalo nakon što su aktivisti pozvali na nastavak protesta nakon što se održi molitva petkom.

Do demonstracija je došlo i na sjeveru Khartouma, glavnog grada Sudana, javlja AFP. Do demonstracija je došlo nakon što su vlasti optužene da su naredile hapšenje devet aktivista iz redova opozicije. 

Najmanje 19 osoba poginulo je tokom deset dana protuvladinih protesta, prema službenim podacima. Amnesty International pak javlja kako smatraju da je 37 demonstranata ubijeno.

Glasnogovornik za sudansku obavještajnu agenciju porekao je bilo kakva saznanja o hapšenjima demonstranata.

Protesti su počeli ranije ovog mjeseca nakon što su najavljena povećanja cijena goriva i hljeba.  U međuvremenu su protesti prerasli u demontracije protiv vlade, a demonstranti su počeli pozivati da se okonča 29-godišnja vladavina predsjednika Omara al-Bashira. Aktivisti ga optužuju za loše vođenje ekonomskih pitanja Sudana. 

BBC dodaje kako je prošle godine u Sudanu pala vrijednost sudanske funte, ali kako je u isto vrijeme došlo do udvostručenja cijene nekih dobara.  

Sudan je ostao i bez tri četvrtine naftnih polja nakon što se jug zemlje odlučio ocijepiti i postati Južni Sudan, dodaje BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.