NEVJEROVATNO

Turski dužnosnik prepričao razgovor Trampa i Erdoana: "Ako povučemo naše vojnike, možete li počistiti ISIL"

Sa ranijih susreta dvojice predsjednika. AFP

Jutarnji.hr

28.12.2018

Odluka predsjednika Donalda Trampa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, koju je priopćio telefonom turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) iznenadila je Tursku, koja mora odgovoriti na promijenjenu situaciju na svojim južnim granicama. 

Očekivalo se da će Tramp, u telefonskom pozivu prije dvije sedmice, uputiti uobičajena upozorenja turskom predsjedniku, zbog njegovih planova o pokretanju napada na kurdske snage u sjeveroistočnoj Siriji koje je podupirao SAD, rekao je američki službenik, prenosi Jutarnji.hr.

Umjesto toga, tokom razgovora je Tramp promijenio američku politiku na Bliskom istoku, napuštajući četvrtinu sirijskog teritorija, prepustivši Ankari zadatak dovršavanja ISIL-a u Siriji.

"Trump je upitao: 'Ako povučemo naše vojnike, možete li počistiti ISIL'", rekao je turski dužnosnik Reutersu. Erdoan je odgovorio da su turske snage dorasle zadatku.

"Onda to učinite", rekao je Tramp.

Svom savjetniku za nacionalnu sigurnost Džonu Boltonu (John Bolton) također je u telefonskom razgovoru rekao: "Počnite raditi na povlačenju američkih jedinica iz Sirije".

"Moram reći da je to bila neočekivana odluka. Riječ 'iznenađenje' je preslaba da bi opisala situaciju", rekao je dužnosnik, jedan od pet turskih izvora koji su razgovarali s Reutersom o razgovoru dvojice predsjednika koji se dogodio 14. oktobra.

Trampova je odluka također šokirala Vašington gdje su viši dužnosnici u Trampovoj administraciji, poput ministra odbrane Džima Matisa (Jim Mattis), pokušavali nekoliko dana privoliti predsjednika da promijeni odluku, rekao je američki dužnosnik.

Kada je bilo jasno da Tramp neće popustiti, Matis i Bret Mekgurk (Brett McGurk), koji je koordinirao borbu protiv ISIL-a, podnijeli su ostavke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.