ŠPANIJA

Bivša gradonačelnica Madrida osuđena jer je pogodovala američkom fondu

Botela i ostali bivši dužnosnici priopćili su kako će uložiti žalbu na presudu suda

Kompaniji prijetilo gašenje a radnicima otkazi. Društvene mreže

Index.hr

29.12.2018

Bivša gradonačelnica Madrida Ana Botela (Ana Botella) te još sedmero bivših gradskih dužnosnika osuđeno je jučer na plaćanje kazne od 22,7 miliona eura zbog prodaje javnih stanova ispod tržišne cijene američkom investicijskom fondu 2013. godine.

Botela, članica konzervativne Narodne stranke, odobrila je prodaju 18 nekretninskih kompleksa tvrtki u vlasništvu investicijske kompanije "Blackston" sa sjedištem u Nju Jorku bez "javnog natječaja, tehničke studije, i početne cijene", navedeno je u presudi suda u Madridu.

Kompaniji omogućila da dođe do više od hiljadu stanova

U presudi napisanoj na 90 stranica navedeno je kako je pogodovala spomenutoj kompaniji. Time je "Blackston" došao do 1.860 stanova te nešto više od 3.000 garaža i drugih prostora u glavnom gradu Španije. Botela je odobrila prodaju preko javne tvrtke "Empresa Municipal de Vivienda y Suelo" (EMVS).

Nekretnine su prodane nekretninskoj kompaniji "Fidere", u vlasništvu "Blakston", za 128,5 miliona eura. Sud je u presudi naveo kako je tržišna cijena trebala biti za oko 22,7 miliona eura viša. 

Botela i ostali bivši dužnosnici priopćili su kako će uložiti žalbu na presudu suda. 

Njena stranka navodi kako je prodaja obavljena u nadi za spas radnika 

Narodna stranka tvrdi kako se EMVS, s oko 700 radnika, zbog ekonomske, financijske i nekretninske krize našao u financijskim problemima s dugom od 600 miliona eura, pa je kompaniji prijetilo gašenje a radnicima otkazi. Prodaja je obavljena kako bi se spasio EMVS, dodala je Narodna stranka, koja je u maju bila osuđena za korupciju nakon čega su socijalisti u junu u parlamentu organizirali glasovanje o nepovjerenju njenoj vladi i potom preuzeli vlast u Španiji.

Podsjećamo, Narodna stranka je na lokalnim izborima 2015. izgubila vlast u Madridu, te od tada vlada lijeva koalicija "Ahora Madrid" (Sada Madrid), predvođena lijevom strankom "Podemos". 

U maju se održavaju novi redovni lokalni izbori. Španija se još uvijek oporavlja od ekonomske krize nastale 2008. pucanjem "nekretninskog balona", nakon čega su propadale nekretninske kompanije, radnici dobivali otkaze i gubili stanove kupljene na kredit, a banke ostale s nenaplaćenim kreditima i neprodanim nekretninama. Tada su Španijom vladali socijalisti koji su zbog velike nezaposlenosti 2011. izgubili izbore na kojima je pobijedila Narodna stranka. 

Nezaposlenost i korupcija i dalje najviše brinu Špance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.