SVIJET

U Maroku uhapšen Švicarac zbog ubistva skandinavskih turistkinja

Njihova tijela pronađena su na zabitnom mjestu u Visokom Atlasu

Ubijene turistkinje bile na godišnjem odmoru. Društvene mreže

Index.hr

30.12.2018

Švicarac s prebivalištem u Maroku uhapšen je jučer u Marakešu pod sumnjom da je povezan s osumnjičenima za nedavno ubistvo dviju skandinavskih turistkinja na jugu Maroka, saopćio je Središnji ured za sudske istrage (BCIJ).

Istragom je utvrđeno da je - učestvovao u regrutiranju i uvježbavanju državljana Maroka i zemalja južno od Sahare za izvođenje terorističkih akcija u Maroku - navodi agencija za suzbijanje terorizma u toj zemlji. 

Uhapšeno 18 osoba u vezi s ubistvom

Podsjećamo, Luiza Vesterager Džespersen (Louisa Vesterager Jespersen, 24) danska studentica, i njena prijateljica Maren Ueland (28), Norvežanka, ubijene su u noći 17. decembra na jugu Maroka, gdje su bile na godišnjem odmoru. 

Njihova su tijela pronađena na zabitnom mjestu u Visokom Atlasu, kraju koji planinari rado posjećuju. Objema žrtvama je odsječena glava.

Marokanske vlasti su uhapsile 18 osoba u vezi s tim dvostrukim ubistvom koje Rabat vodi kao "terorizam".

Slučaj je potresao Norvešku, Dansku i Maroko, gdje je na društvenim mrežama objavljen videosnimak pogubljenja jedne od žrtava. Marokanske vlasti smatraju snimku autentičnom, rekao je izvor upoznat s istragom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.