VAŠINGTON

Tramp optužio demokrate za smrt dvoje djece na granici

On je dodao da su djeca bila bolesna prije nego što su predata u bolnicu

Tramp: Da imamo zid, ne bi ni pokušali. Arhiv

FENA

30.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je demokrate da su odgovorni za smrt dvoje djece imigranata na granici.

- Smrt djece ili drugih na granici striktno je krivica demokrata i njihove patetične imigracione politike, koja omogućava ljudima da krenu na dug put misleći da mogu da uđu u našu zemlju ilegalno. Ne mogu. Da imamo zid, ne bi ni pokušali - napisao je Tramp na Twitteru.


On je dodao da je dvoje djece koja su preminula na granici bilo bolesno i prije nego što su predata graničnoj patroli i da je otac djevojčice rekao da dijete nije pilo vodu danima.

- Graničnoj policiji treba zid i on će sve okončati. Oni rade tako naporno, a dobivaju tako malo pohvala - naveo je on.


Osmogodišnji dječak iz Gvatemale umro je u pritvornom centru i to je drugi put ovog mjeseca da je umrlo dijete pritvorenih imigranata, poslije nedavne smrti djevojčice iz iste zemlje.

Tramp je u petak zaprijetio da će zatvoriti granicu s Meksikom ukoliko se demokrate u Kongresu ne slože da finansiraju izgradnju graničnog zida.

Trampov zahtjev za novcem za izgradnju zida i odbijanje demokrata u Kongresu da mu odobre sredstva izazvali su djelimičnu blokadu rada vlade koja traje gotovo sedmicu, jer nije usvojen budžet za njeno finansiranje, prenose agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.