RIO DE ŽANEIRO

Brazil seli Izraelsku ambasadu u Jerusalem

U svom potezu pratit će SAD, najavljeno je

SRNA

30.12.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je danas da mu je novoizabrani brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) rekao da je "samo pitanje kada, a ne hoće li biti preseljena ambasada te zemlje u Izraelu u Jerusalem".

- Bolsonaro mi je rekao da je pitanje kad, ne hoće li biti prebačena ambasada u Jerusalem. Nama je Brazil veoma važan i u kontekstu Latinske Amerike - istakao je Netanjahu tokom sastanka s liderima jevrejske zajednice u Rio de Žaneiru.

Netanjahu, koji se krajem sedmice sastao s Bolsonarom, istakao je da je novi brazilski predsjednik prihvatio poziv da posjeti Izrael.

Bolsonaro, koji će dužnost brazilskog predsjednika preuzeti 1. januara, ugostit će Netanjahua i lidere ostalih zemalja na inauguraciji. On je izjavio da bi želio da prati primjer američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i preseli ambasadu u Jerusalem.

Međutim, on se zbog toga našao pod pritiskom poljoprivrednog sektora u Brazilu koji to ne želi jer bi time naškodio izvozu u arapske države.

Analitičari ističu da bi preseljenje ambasade u Jerusalem značilo i oštar zaokret u brazilskoj vanjskoj politici prema kojoj je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba formiranje dvije države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.