MOJE PUTOVANJE

LUKSEMBURG – grad luksuza!

Zanimljivo je da javni prevoz građani od nedavno mogu besplatno koristiti. To su tamošnje vlasti odlučile kako bi se smanjilo korištenje automobila

Piše: Edis PARLIĆ

30.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Omeđena Njemačkom, Francuskom i Belgijom, malena država Luksemburg se smjestila tačno u samo srce Europe. Iako je poznata po svojim srednjovjekovnim dvorcima, predivnom krajoliku i dolinama na kojima raste grožđe od kojeg se radi jedno od najfinijih vina na svijetu, ipak nije među najpopularnijim turističkim destinacijama. 

Velike gužve

Luksemburg je jedna od najbogatija zemalja u Evropi. Stanovnici Luksemburga drže do čistoće, imaju visok nivo kulturne osviještenosti, te zavidnu zelenu površinu, a zanimljivo je da javni prevoz građani od nedavno mogu besplatno koristiti.

To su tamošnje vlasti odlučile kako bi se smanjilo korištenje automobila, te samim tim smanjila i zagađenost zraka. Prosječna starost automobila na ulicma je oko tri godine. Luksembruržani poštuju četverotočkaše, ali ih ne voze ako nemaju baš potrebe zbog velikih gužvi.

Kao većina evropskih gradova, grad je okićen, a Adventi su na svakom koraku, posebno u centru grada. Suveniri, slatkiši, roštilj... Poznati su po rudama koje obrađuju i izvoze. Zbog toga je željeznički, posebno teretni saobraćaj jako razvijen.

Arhitektura ovog grada vrlo je specifična. Raspoređen je na brežuljcima, a širom grada su mostovi koji povezuju sve strane. Stari dio grada kao da je izašao iz leksikona o habsburgovcima. Odskače od ostatka grada i u potpunosti je posvećen administrativnim bankarskim poslovima. Specifičnost Luksemburga su lokalne male vinarije, a njihovo zemljište je pogodno za grožđe, posebno bijelo.

Kineski restorani  

Također, Luksemburžani su veliki tradicionalnisti. U ovom gradu je velika stopa pušača. Kao i u svim evropskim gradovima, konzumiranje cigareta nije dozvoljeno u zatvorenim prostorima, pa se nemojte čuditi kada na ulicama vidite veliki broj ljudi koji uživaju u nikotinskim proizvodima.

Luksemburg je jedna u nizu država u kojoj je marihuana legalizirana. Specifičan miris „trave“ odiše gradom. Stoga nije čudno vidjeti na ulici kako uživaju u, neki bi nazvali porokom, a neki legalnim medicinskim sredstvom. Čak ćete vi njima biti čudni ako ih čudno pogledate ili pitate šta rade.

Pješaci se izrazito poštuju. Čak i ako samo stojite na pješačkom prelazu, svaki automobil će zastati i čekati da se odlučite. Kafu u centru grada platit ćete oko 2 eura, odnosno četiri marke. Luksemburška kuhinja je mješavina njemačkih, francuskih i belgijskih utjecaja. Aktuelni su kineski restorani, gdje je hrana fantastična, a obilne porcije platit ćete oko 10 eura.

Zanimljivosti 

- Luksemburg ima najveći broj restorana 

- Stari grad u Luksemburgu je uvršten na UNESCO-vu listu baštine

- Čak 170 različitih naroda živi u ovoj malenoj državi

 - Luksemburgov moto je „želimo ostati ono što jesmo“

 - Luksemburg ima najmanje stanovnika od svih zemalja članica EU, točnije njih 560 000.

- Luksemburžani uglavnom znaju tri jezika, uče luksemburški, njemački, francuski, a pored toga još i engleski i portugalski

- Šume čine trećinu države.

- Grad Luksemburg je prvi grad koji je dvaput proglašen evropskim glavnim gradom kulture, 1995. godine i kasnije opet u 2007. godini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.