DOKUMENTI

Si Đinping: Čovjek koji vodi kinesku reformu u novu eru

Reforma je još u toku i lider ima mnogo izazova s kojima se treba susresti

Si je pokrenuo inovativne strategije reformi. Agencije

M. D. A.

2.1.2019

Wang Jun zamjenik je urednika i autor knjige “Studija Xi Jinpingove misli o reformi i otvaranju”. Papiri i dokumenti gomilali su se u njegovom uredu. U sljedećem tekstu možete pročitati šta je njegov tim prikupio u vrijeme istraživanja i u toku pisanja knjige. 

- Xi Jinping je čovjek koji je iskreno, cijelim srcem, posvećen reformama i otvaranju - rekao je Wang, predsjednik Akademije društvenih nauka Guangdong.

ODLUČAN U PROVEDBI REFORMI 

Kad je Kina počela s reformama i otvaranjem u 1978. godini, Xi je studirao hemijski inžinjering na Univerzitetu “Tsinghua”. Njegov otac Xi Zhongxun tada je bio šef stranke u provinciji Guangdong.

Stariji Xi tada je polagao i imao velike nade u reformu. Tražio je Dengovo dopuštenje za “poduzimanje prvog koraka”, uspostavljanje posebne ekonomske zone, koja bi postavila novi temelj za reforme. Očeva hrabrost ostavila je dubok dojam na sina.

Ranih osamdesetih prošlog stoljeća, u vrijeme kad je Xi stariji unaprijeđen, a samim tim i premješten u Peking, Xi Jinping poslan je na rad u okrugu Zhengding, provincija Hebei. U toj provinciji je započeo svoje eksperimente s reformama, počevši od ugovora o ruralnom zemljištu i suđenjem za njega. Provincija Hebei prva je usvojila praksu koja je već bila testirana u južnim pokrajinama.


Si Đinping razgovara sa radnicima na farmi Qixing, provinciji Heilongjiang u sjevernoistočnoj Kini, 25. septembra 2018.

Xijeva reputacija kao reformatora bila je pojačana u vrijeme dok je napredovao u svojoj političkoj karijeri. Ningdeu, Xiamenu i Fuzhou u provinciji Fujian, provinciji Zhejiang i općini Šangaj, Xi je pokrenuo inovativne strategije reformi kako bi se uhvatio ukoštac s raznim vrstama izazova.

- Xi dolazi iz familije reformatora. Što je još važnije, Xi je duboko predan reformama - rekao je Robert Kuhn, vodeći američki stručnjak za Kinu i predsjednik “Kuhn Fondacije”.

- Xijeva reforma proizlazi iz njegovog ličnog iskustva - rekao je Shi Zhihong, bivši zamjenik direktora Ureda za politička istraživanja Centralnog odbora Komunističke partije Kine.

- On je znao da stari, utabani putevi ne vode nigdje i da je reforma obavezna.

PETA MODERNIZACIJA

Xi se 15. novembra 2012. godine susreo s novinarima odmah nakon što je izabran za glavnog sekretara Centralnog odbora Komunističke partije Kine. Tokom sastanaka govorio je o potrebi “potpunog pridržavanja reformi” i otvaranju, sve radi nastavljanja oslobađanja društvenih proizvodnih snaga, rješavanja ljudskih poteškoća u životu i radu i predanosti putu zajedničkog napretka.

U svom prvom domaćem inspekcijskom obilasku, Xi je posjetio Guangdong odmah po preuzimanju vrhovnog službenog položaja. 

Nije slučajno da je Deng 1992. godine posjetio Guangdong u svojoj, sada dobro poznatoj “južnoj turneji”. Tokom turneje, Dengovi razgovori bili su ključni u promociji reforme i otvaranja.

Tokom 2012. godine, u svojoj posjeti Dengovom bronzanom kipu, Xi mu je odao posebnu počast.   

- Reforma i otvaranje su “napraviti ili slomiti” potez, koji određuje sudbinu u Kini - rekao je Xi.

- Nema pauze ili odustajanja.  

Xi je insistirao da reforma odgovara kineskim potrebama za promjenama i Kina se ne bi reformirala kako bi druge učinila sretnim. 

- Samo onaj koji ih nosi, zna da li cipele odgovaraju ili ne - rekao je tada Xi. 

Sveukupni cilj produbljivanja reformi bio je poboljšati i razviti sistem socijalizma s kineskim obilježjima i modernizirati kineski sistem i kapacitet upravljanja. Ovaj opći cilj posmatrači su opisali kao poticaj kineske “pete modernizacije”.

Zheng Yongnian, direktor Istočnoazijskog instituta na Nacionalnom univerzitet u Singapuru, rekao je da je Xi odgovorio na pitanja šta treba promijeniti, kako promijeniti u novom krugu reformi i ko će provesti reforme.

VOĐEN AKCIJOM  

Xi je bio na čelu vodeće grupe zadužene za produbljivanje sveukupnih reformi. Kad je grupa promijenjena u odbor, Xi je bio predsjedavajući odbora.

Xi je prošao kroz svaku verziju glavnih reformskih dokumenata, dodao je svoje lične uvide i potaknuo veliki napredak.

Xi je vodio reforme na višestrukim frontovima kako bi postigao napredak i proboj - razlika između urbanog i ruralnog stanovništva je sužena, politika “dva djeteta” pokrenuta je i potaknula je na postizanje rezultata, razmetanje državnim računima stavljeno je pod kontrolu, stečeni interesi su razbijeni.

Napredak reforme obuhvata opsežna područja. 

U ekonomiji je donio presudu o novom normalnom, pokrenuo je strukturalne reforme o ponudi i napravio jasnu granicu između vlade i tržišta.

U nauci je postavio cilj da pretvori Kinu u jedan od svjetskih znanstvenih centara i mjesto visokih inovacija.

Vodio je borbu protiv korupcije i pobijedio je uveliko.


Slika uslikana 1983. godine pokazuje Đinpinga u svojoj kancelariji u Zhengding okrugu, sjeverna Habei provincija u Kini

Pokrenuo je veliku i opsežnu institucionalnu reformu kako bi preoblikovao partijske i državne organe, uključujući i osnivanje Nacionalne nadzorne komisije i Povjerenstva za upravno upravljanje Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Napredak u reformi zabilježen je i na drugim poljima - ljudi imaju jače kulturno povjerenje i osjećaj ispunjenja; poboljšani su sistemi zaštite okoliša; i oružane snage su preoblikovane.

U pet godina od kraja 2012., izdano je više od 1.500 reformskih mjera, a reforma je ubrzana nakon 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine krajem 2017. godine.

POVEZIVANJE SVIJETA  

Kineska reforma koristila je i drugim državama, ali i globalno. Kina je doprinijela globalnom rastu u prosjeku od 18,4 posto u posljednjih 40 godina, a odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Kina je u 2017. godini ostvarila 27,8 posto globalnog ekonomskog rasta, više nego SAD i Japan zajedno.

Suočavajući se sa sve većim protekcionizmom i stagnirajućom svjetskom ekonomijom, Xi je predložio poticanje nove vrste međunarodnih odnosa, dominirajuću saradnju u kojoj svi dobivaju, a koja slijedi načelo postizanja zajedničkog rasta kroz diskusiju i saradnju u uključivanju u globalno upravljanje.

- Važno svojstvo Xijeve reforme je integracija promoviranja domaćih, državnih reformi uz sudjelovanje reforme globalnog upravljanja - rekao je Shi.

Xijev prijedlog o gradnji zajednice koja će imati zajedničku budućnost za čovječanstvo, odražava težnju za zajedničkim vrijednostima, dodaje Shi.

Ekološka degradacija ključni je globalni izazov. Xi je u novembru 2015. godine prisustvovao konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama u Parizu. Kina je jedna od prvih zemalja koja je potpisala Pariski sporazum o klimatskim promjenama. 

Xi je u septembru 2016. godine tadašnjem generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu predao kineske instrumente za pridruživanje Pariskom sporazumu.

Kinesko otvaranje Xi je podigao na novu razinu. Osmislio je i potaknuo otvaranje prve svjetske izložbe o uvozu.

- Otvorenost donosi napredak, a osamljenost vodi u zaostalost - rekao je Xi tada.

NA PUTU

- Xi je transformirao Kinu zapanjujućim tempom - rekao je Geoff Raby u svojoj kolumni u “Australian Financial Reviewu”.

- Sa više od 8.000 američkih dolara po glavi stanovnika, Kina je sada na višem kraju ekonomskog raspona srednjih prihoda Svjetske banke, a skoro 40 posto rezultata dodano je tokom Xijevog mandata.

Xijeva reforma postavila je čvrste temelje za podmlađivanje kineske nacije. Bit će prvi put u povijesti čovječanstva da zemlja s više od milijardu stanovnika u cijelosti maršira u modernizaciju.

Kineska reforma inspirirala je svijet - zemlje u razvoju mogu krenuti novim putem ka modernizaciji, koja je drugačija od Zapada. Reforma razbija “kraj historije” i “zapadno usredotočene” mentalitete.

Reforma je još u toku i Xi ima mnogo izazova s kojima se treba susresti. S velikom hrabrošću, spreman je voditi partiju i zemlju u nastavak reformi.

- U posljednjih nekoliko godina postignut je veliki napredak - rekao je Xi. 

- Ali, još se mnogo toga može postići dok se ukracavamo na novo putovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.