SLAVLJE

Kiša nije spriječila veličanstven doček Nove godine u Njujorku, sigurnosni dron zbog vremena prizemljen

Organizatori dočeka su posebno odali počast slobodi štampe nakon 2018. godine, u kojoj su radnici u medijima bili meta višestrukih napada širom svijeta

SRNA

1.1.2019

Hiljade ljudi dočekale su Novu godinu u prazničnom raspoloženju na njujorškom Tajms skveru uz vatromet i zdravice, ali sve praćeno kišom.

Kišu, koja je neprestano padala, donekle su ublažili pjevači i izvođači, kao što su Kristina Agiljera (Christina Aguilera), grupa "New Kids on the Block" i Sting.

Organizatori su na Menhetnu podijelili okupljenima kabanice i šešire kao zaštitu od kiše.

Organizatori dočeka su posebno odali počast slobodi štampe nakon 2018. godine, u kojoj su radnici u medijima bili meta višestrukih napada širom svijeta, uključujući SAD.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Grupa novinara mreža ABC i NBC, "Washington posta", "Reutersa" i drugih medijskih kuća pridružili su se gradonačelniku Bilu de Blaziju (Bill de Blasio) i zajedno pritisnuli taster koji je pokrenuo spuštanje tradicionalne sjajne kugle.

Policija je zabranila okupljenima, koji su stajali satima na kiši, da nose kišobrane iz straha od mogućih napada. Bile su dozvoljene plastične kabanice koje su prodavci prodavali za pet dolara.

Tradicija praćenja spuštanja ogromne lopte sa stuba na vrhu uske zgrade u centru Tajms skvera na Menhetnu datira iz 1907. godine.

Kugla je teška 5.386 kilograma i prečnika je 3,7 metara.

Njujorška policija, kao i ranijih godina, pretresala je okupljene uz pomoć skenera, na krovovima su bili raspoređeni snajperisti i korišteni su radijacijski detektori.

Također je prvi put planirano korištenje drona za praćenje mase iz zraka, ali je to otkazano zbog vjetra i kiše.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.