NJUJORK

Vijeće sigurnosti UN-a dobilo nove nestalne članice

Te zemlje zamijenit će Holandiju, Švedsku, Kazahstan, Etiopiju i Boliviju, prenose agencije

Vijeće sigurnosti: Članice se biraju po regionalnom principu. Arhiv

FENA

1.1.2019

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda od danas ima pet novih nestalnih članica s dvogodišnjim mandatom.

Njemačka, Belgija, Indonezija, Južna Afrika i Dominikanska Republika nove su nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a izabrane po regionalnom principu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2020. godine.

Te zemlje zamijenit će Holandiju, Švedsku, Kazahstan, Etiopiju i Boliviju, prenose agencije.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih - Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Vijeće sigurnosti UN-a ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva imaju Njemačka i Belgija, kojima je ovo šesti put da su izabrane u to tijelo, a najmanje Dominikanska Republika koja u Vijeće sigurnosti UN-a ulazi prvi put, prenose agencije.

Za Indoneziju je to četvrti izbor, a za Južnu Afriku treći.

Više od trećine zemalja članica UN-a nikada nisu bile zastupljene u Vijeću sigurnosti UN-a. Među njima su i Srbija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile samo Bosna i Hercegovina (2010.-2011.) i Hrvatska (2008.-2009.).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.