POLITIKA

Američka vlada blokirana, Tramp sazvao sastanak

Čelnici dvaju domova američkog Kongresa pozvani na sastanak u Bijelu kuću u srijedu, ali se ne zna ko će biti prisutan i hoće li demokrati sudjelovati na sastanku

Tramp: Hoćemo li se dogovoriti?. Arhiv

Index.hr

2.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao je republikance i demokrate na sastanak na kojem, vjerovatno, želi okončati djelimičnu paralizu američke vlade do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Američki su mediji javili da su čelnici dvaju domova američkog Kongresa pozvani na sastanak u Bijelu kuću u srijedu, ali se ne zna ko će biti prisutan i hoće li demokrati sudjelovati na sastanku.

Dvije strane nalaze se u slijepoj ulici. Demokratski protivnici američkog predsjednika žele održati glasanje o budžetskim zakonima čim preuzmu kontrolu nad zastupničkim domom u četvrtak, nakon što su dobili većinu u tom domu na izborima u novembru, na polovini mandata predsjednika.

Međutim, budućnost budžetskih zakona je nesigurna jer u njima nema finansiranja izgradnje zida s Meksikom od kojeg Tramp ne odustaje.

Američki predsjednik ima pravo veta u Kongresu, a u ponedjeljak je ponovio kako želi zid za koji traži pet milijardi dolara.

U utorak je na Twitteru imao malo pomirljiviji ton. 

- Sigurnost granice, priča o zidu, paraliza, to nije nešto čime Nensi Pelosi (Nancy) želi započeti mandat predsjednice zastupničkog doma. Hoćemo li se dogovoriti - tvitao je predsjednik.

Pelosi treba u četvrtak preuzeti mjesto čelnice zastupničkog doma kao šefica demokratske većine.

Blokada rada američke vlade počela je pošto je Tramp odbio plan finansiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim predsjednik, prema izbornom obećanju, želi Sjedinjene Američke  Države obraniti od najezde južnoameričkih migranata.

Demokrati u zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak - kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa - planiraju glasati o budžetu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu finansiranja vlade, a istovremeno izbjegnu odobriti 5 milijardi dolara koje predsjednik Donald Tramp traži za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Sredinom novembra demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trampova mandata imali većinu u zastupničkom domu.

Ako budžetski zakoni prođu u četvrtak u zastupničkom domu, idu na glasanje u Senat, gdje republikanci imaju većinu.

Senat neće poslati predsjedniku na potpis nešto što on ne bi potpisao - rekao je portparol Senata, vođa republikanaca Mič Mekkonel (Mitch McConnell), misleći na činjenicu da Tramp ima pravo veta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.