AMERIKA

Novi ministar odbrane SAD: Kina mora biti u centru pažnje Pentagona

Potencirao na zaoštravanju stava prema Pekingu

Šenehen: Još se ne zna koliko dugo će ostati na funkciji ministra odbrane. Agencije

Avaz.ba

2.1.2019

Novi ministar odbrane SAD: Kina u centru pažnje Pentagona

Američki ministar odbrane Petrik Šenehen (Patrick M. Shanahan) izjavio je danas prvog dana na novoj funkciji da bi Kina trebala biti glavno pitanje Pentagona. 

Šenehen, koji je imenovan poslije odlaska Džima Matisa (Jim Mattis), održao je danas sastanak sa saradnicima u ministarstvu odbrane, poručivši im: “Zapamtite: Kina, Kina, Kina”, čak i kada su američke trupe angažirane u drugim regijama kao što su Afganistan ili Sirija.

Prema izvorima bliskim tom sastanku, Šehenen je rekao da će se usredsrediti na strategiju svog prethodnika koji je ranije naveo da su Kina i Rusija velike konkuretske sile.

Oni navode da je Šehenen potencirao na zaoštravanju stava prema Pekingu, uključujući i sadržaj Strategije nacionalne odbrane SAD za 2018.

Još se ne zna koliko će Šehenen, jedan od nekadašnjih direktora Boinga, a potom Matisov zamjenik, ostati na funkciji vršioca ministra odbrane.

Kako navode agencije, Tramp se može suočiti sa veoma teškim zadatkom da Senat potvrdi njegovog izabranika za pomenutu funkciju, imajući u vidu kontroverze oko Matisovog odlaska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.