SVIJET

Putin i Makron razgovarali telefonom o Siriji, Ukrajini, Kurdima

Dva predsjednika su podrobno razgovarala o sirijskom pitanju u svjetlu sporazuma o uspostavljanju ustavnog komiteta

Emanuel Makron i Vladimir Putin. Arhiv

b92.net

2.1.2019

Vladimir Putin, predsjednik Rusije i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predsjednik Francuske razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji i o krizi u Ukrajini, saopćio je Kremlj.

Jelisejska palata navodi da je Makron Putina pozvao da zaštiti Kurde i da Moskva što prije oslobodi uhapšene ukrajinske mornare.

Dva predsjednika su podrobno razgovarala o sirijskom pitanju u svjetlu sporazuma o uspostavljanju ustavnog komiteta koji su lideri Rusije, Turske, Njemačke i Francuske postigli u Istanbulu 27. oktobra 2018. godine, saopćio je Kremlj.  

Putin i Makron su, takođe, razmijenili stavove o krizi u Ukrajini uzevši u obzir provokaciju koju je Kijev izveo u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018., navodi Kremlj.

Uz to, predsjednici Francuske i Rusije su, u telefonskom razgovoru, poželjeli jedan drugom sretnu Novu godinu, dodaje se u saopćenju.  

U međuvremenu, Jelisejska palata je saopćila da je Makron ruskom kolegi ukazao na potrebu za okončanjem rata protiv "Islamske države" i zaštitom antidžihadističkih snaga, među kojima i Kurda.

- Ova borba nije završena i nastavlja se na terenu u okviru međunarodne koalicije - rekao je francuski predsjednik Putinu, navodi se u saopćenju, prenose francuski mediji.

Putin i Makron su razgovarali dvije sedmice nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) iznenada najavio povlačenje 2.000 američkih vojnika stacioniranih u Siriji, skoro osam godina otkako je počeo sukob u Siriji, primjećuje francuska televizija BFM.

Makron je danas u razgovoru s Putinom "istakao potrebu da se izbjegne bilo kakva nova destabilizacija koja bi mogla da ide na ruku teroristima, a insistirao je i na potrebi da savezničke snage koalicije, pre svega Kurdi, budu zaštićeni, s obziriom na njihovo konstatno angažiranje u borbi protiv islamističkog terorizma", saopćila je Jelisejska palata.

Kad je riječ o rusko-ukrajinskoj krizi, Makron je pozdravio sporazum postignut 27. decembra o ponovnom primirju, ali je i zatražio od Moskve da "u najkraćem roku" oslobodi ukrajinske mornare koje su ruske vlasti uhapsile kada je 25. novembra došlo do incidenta u Kerčkom moreuzu, zaključuje se u saopćenju Jelisejske palate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.