POLITIKA

Brazil ima novu vladu, ministri najavljuju radikalni zaokret

Vanjska politika novog brazilskog predsjednika bit će "trampovska"

Nova pravila u vladi Brazila. Arhiv

Index.hr

3.1.2019

Ministri predsjednika Žaira Bolsonara (Jair) prisegnuli su u srijedu obećanjem da će Brazil postaviti na noge uz radikalni zaokret u politici, a među prvim ukazima je odluka o dodjeli domorodačke zemlje na upravljanje ministarstvu poljoprivrede.

Vlada je manjeg obima, ali je uglavnom čine neiskusni političari.

Pol Gudes (Paul Guedes), ultraliberalni ministar privrede, rekao je da je "penziona reforma prva i glavna zadaća" vlade. 

Predsjednik Bolsonaro je u srijedu rekao da su brazilske oružane snage prepreka bilo kojoj osobi ili skupini koja bi poželjela uzurpirati vlast. Njegov novi ministar odbrane Fernando Azevedo de Silva rekao je da je brazilski narod izborima pokazao da želi hijerarhiju, red i napredak.

Svojevrsna zvijezda nove vlade je ministar pravosuđa i bivši antikorupcijski sudac Sergio Moro, koji je rekao da vjeruje da će se moći uspješnije boriti protiv korupcije. 

Bolsonaro se u srijedu ujutro sastao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mikeom), koji je zastupao predsjednika Donalda Trampa (Trump) na inauguraciji.

Vanjska politika novog brazilskog predsjednika bit će "trampovska": neprihvatanje multilateralizma i stranih ljevičarskih režima, približavanje Izraelu, kritika Kine i klimatoskepticizam. 

Žair Bolsonaro je večer nakon prisege donio prvu izvršnu naredbu kojom je povećao minimalnu mjesečnu plaću na 225 eura.

Donesena su i nova pravila ponašanja da bi se otklonila opasnost nepotizma i korupcije koja je do kraja diskreditirala prethodne brazilske vlade, lijevog i desnog centra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.