SVIJET

Zbog iPhonea snažno pale berze u Aziji

Na kineskim tržištima, indeksi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja

Slaba potražnja za iPhonom u Kini. Arhiv

Index.hr

3.1.2019

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cijene dionica pale nakon što je Apple smanjio procjene prihoda u proteklom tromjesečju, što je izazvalo zabrinutosti ulagača u vezi rasta globalne privrede i zarada kompanija.

Pod najvećim su pritiskom dionice u tehnološkom sektoru, što je posljedica jučerašnjeg upozorenja Applea da će njegovi prohodi od prodaje u posljednjem tromjesečju biti niži nego što se očekivalo zbog slabije potražnje za iPhonom, posebno u Kini. 

Zbog toga je cijena dionice tog tehnološkog diva sinoć u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall streeta pala gotovo 8 posto.

S druge strane, cijene dionica u Australiji znatno su porasle, što se zahvaljuje padu kursa australskog dolara. To je potaknulo rast cijena dionica rudarskih kompanija i drugih izvoznika sirovina, uprkos naznakama slabljenja potražnje za sirovinama iz Kine. 

Na kineskim berzama, pak, indeksi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja jer ulagači čekaju nove poticajne mjere nakon što je niz podataka pokazao da se rast drugog po veličini svjetske ekonomije usporava.

Mnogi analitičari smatraju da će biti potrebne dodatne monetarne i fiskalne mjere kako bi se rast kineske ekonomije stabilizirao. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.