SVIJET

Njemačko kino ponudilo besplatan ulaz na projekciju "Šindlerove liste" članovima AFD-a

Predsjednik parlamenta savezne pokrajine Porajnje-Falačka Hendrik Hering pozdravio akciju kina u Hahenburgu

Oglasili se i iz kina. Printscreen

Index.hr

3.1.2019

Uprava jednog kina u gradiću Hahenburgu izazvala je burnu raspravu dijela javnosti nakon što je objavila da će na Dan sjećanja na žrtve holokausta (27. 1.) članovima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) ulaz u kino u kojem će se prikazivati "Šindlerova lista" biti slobodan. 

- Ovo je još jedan jeftin pokušaj da se AfD gurne u blizinu nacionalsocijalizma - saopćio je predsjednik ogranka AfD-a za Porajnje-Falačku Uve Junge (Uwe).

Naveli su da je povezivanje AfD-a i organiziranog i sistemskog uništenja Jevreja u koncentracijskim logorima nedopustiv ispad.

Predsjednik parlamenta savezne pokrajine Porajnje-Falačka Hendrik Hering je naprotiv preko Twittera pozdravio akciju kina u Hahenburgu.

- To su građani Hahenburga koji koriste mogućnosti koje im pruža kino kao medij i pokazuju svoj stav - rekao je socijaldemokratski političar.

Uprava kina je poručila kako im cilj nije provokacija AfD-a, nego da žele ponuditi mjesto za raspravu.

- Mi ne tvrdimo da su birači AfD-a nacisti. No, prema našem mišljenju, dijelovi stranačkog programa AfD-a snažno umanjuju i negiraju strahote nacionalsocijalističkog režima - stoji u saopćenju na internetskoj stranici kina.

Lokalna policija je pokrenula istragu nakon što se na društvenim mrežama pojavio i prijeteći video u kojem se govori o eksplozivu koji bi mogao biti postavljen u kino.

Film "Šindlerova lista" američkog reditelja Stivena Spilberga (Steven Spielberg) iz 1993. tematizira djelovanje njemačkog industrijalca Oskara Šindlera (Schindler), koji je tokom nacionalsocijalističkog režima više od 1.000 Jevreja spasio od smrti u koncentracijskim logorima.

Sociolog s Univerziteta u Lajpzigu Holger Lengfeld je za javni servis ARD ustvrdio da ovakve akcije ne potiču na dijalog, nego samo zaoštravaju društveni sukob.

- Ako su organizatori akcije pomislili da će ovom akcijom preobratiti poklonike AfD-a, onda moram reći da je ideja potpuno promašena - rekao je Lengfeld. 

On je dodao da se velika većina birača AfD-a politički ne osjeća bliska nacističkoj ideologiji.

- To su pripadnici građanskog mainstrima koji žele političke promjene - zaključio je Lengfeld.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.