VATIKAN

Papa kritikovao biskupe zbog pristupa krizi

Pismo upućeno u svjetlu razarajuće godine za američke katolike

Povodom skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Arhiv

Srna.rs

3.1.2019

Papa Franjo kritikovao je katoličke biskupe u SAD zbog njihovog pristupa krizi zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, rekavši da je to ugrozilo kredibilnost crkve i dovelo do povećanog nepovjerenja među katolicima.

On je u pismu upućenom američkim biskupima rekao da kredibilitet crkve jeste ozbiljno ugrožen ovim grijesima i zločinima, ali da je još više ugrožen naporima da se takva djela negiraju ili sakriju. 

Poglavar katoličke crkve istakao je da je nedostatak jedinstva i upiranje prstom među biskupima dovelo do nepovjerenja i bola među vjernicima.

Božiji vjernici i misija crkve veoma su ugroženi, što je posljedica zloupotrebe moći i savjesti, seksualnog zlostavljanja, lošeg načina reagovanja na takve stvari i nedostatka jedinstva među biskupima, koji su više orjentisani na upiranje prstom nego na put pomirenja - napisao je papa. 

Papa Franjo u pismu nije predložio konkretno rješenje, ali je istakao da - borba protiv zlostavljanja, gubljenje kredibiliteta, zbunjenost i diskreditovanje misije katoličke crkve hitno zahtijevaju nov i odlučan pristup u rješavanju sukoba - javio je "CNN".

Pismo pape upućeno je u svjetlu razarajuće godine za američke katolike, u kojoj je ugledni kardinal u sramoti podnio ostavku, a stotine svećenika optuženo za tajno zlostavljanje djece, dok je bivši ambasador Vatikana pozvao papu da se povuče sa svoje pozicije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.