SVIJET

Nensi Pelosi postala predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa

Vjerovatnoća postupka za svrgavanje Donalda Trampa jako se povećava

Nensi Pelosi postala najmoćnija žena američke politike. Wikipedia

Avaz.ba

3.1.2019

Nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) drugi je put izabrana za čelnicu tog doma, javljaju svjetske novinske agencije.

Nensi Pelosi  (Nanci Pelosi) je dobila u četvrtak 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin Mkarti (Kevin McCarthy) 192 glasa. 

- Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak. Međutim, obećavamo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštovati istinu i onda kada se nećemo slagati - izjavila je ona nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma. 

Nensi Pelosi postala je najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu.

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Džordža V. Buša (Georgea W. Busha).

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trampu (Trump) ako postane čelnicom Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trampove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019-2020. 

- Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela - izjavila je ona pred svojim pristašama u Vašingtonu tokom kongresne kampanje. 

Budući da Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove. 

Još važnije, vjerovatnoća postupka za svrgavanje Donalda Trampa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trampove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016. 

Pelosi je rođena 26. marta 1940. u Baltimoru u italijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimora. 

Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.