SVIJET

Bolsonaro voljan pregovarati da SAD omogući vojnu bazu u Brazilu

Ruska podrška "diktaturi" Nikolasa Madura u Venecueli značajno pojačala napetosti u regiji i dovela do zabrinjavajućeg razvoja situacije, smatra predsjednik Žair

Žair Bolsonaro. Arhiv

Index.hr

4.1.2019

Novi brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) izjavio je u četvrtak da je otvoren prema mogućnosti da SAD odobri vojnu bazu na teritoriju Brazila, što bi bio potez koji bi značio oštru promjenu smjera brazilske vanjske politike.

Bolsonaro, koji je preuzeo vlast u utorak, izjavio je kako je ruska podrška "diktaturi" Nikolasa Madura (Nicolas) u susjednoj Venecueli značajno pojačala napetosti u regiji i dovela do zabrinjavajućeg razvoja situacije.

U intervjuu za televizijsku mrežu SBT Bolsonaro je na pitanje hoće li dopustiti američku vojnu prisutnost u Brazilu odgovorio kako će sigurno biti voljan pregovarati o toj mogućnosti.

- Ovisno o tome šta će se događati u svijetu, ko zna hoćemo li mi trebati u budućnosti raspravljati o tom pitanju - rekao je Bolsonaro. Naglasio je pritom da Brazil želi imati "prevlast ovdje u Južnoj Americi".

Desničarski vođa želi promijeniti vanjsku politiku koju je više od desetljeća kreirala ljevičarska Radnička partija, koja je naglašavala važnost odnosa Jug-Jug i povremeno se sukobljavala sa SAD.

Bolsonaro (63) bivši kapetan brazilske vojske i simpatizer brazilske vojne diktature od 1964. do 1985. i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), ubrzo nakon pobjede na izborima produbio je veze sa SAD i Izraelom.

Bolsonaro i guverneri nekih brazilskih država pokušavaju kupiti bespilotne letjelice i osloniti se na američku i izraelsku tehnologiju  kako bi pobijedili u borbi s moćnim i teško naoružanim narko-kartelima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.