AFERE

Hakerski napadi na njemačke političare

Među „žrtvama“ je i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer

Došli su do drugih preko društvenih mreža. Ilustracija

Avaz.ba

4.1.2019

Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka njemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi njemački dnevnik "Bild". 

"Bild" ističe da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj historiji Njemačke.

Više hiljada podataka sa djelimično ličnim informacijama objavljeno je putem interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AfD, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Među „žrtvama“ napada je i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), ali i poznati umjetnici i novinari, prije svega javnog servisa ARD i ZDF.

Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć je pokrenula istragu u ovom slučaju i razmjenjuje u vezi s tim informacije sa stranim obavještajnim službama kako bi se ušlo u trag porijeklu hakerskog napada.

Njemački mediji špekuliraju da iza napada mogu stajati države, kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama provodi masivne hakerske napade na Njemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa njemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

Što se stranaka tiče, najteže je pogođena vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Ljevice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek (Habeck), pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela (Sigmar) mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri, najvjerovatnije, „upali“ u računare preko programa za pisanje mailova Outlook.

Nakon što su uspjeli ukrasti šifre najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su Twitter i Facebook.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.