MALVERZACIJE

Google 2017. prebacio gotovo 20 milijardi eura u bermudski porezni raj

Ova kompanija nije obavezna plaćati porez na te prihode u SAD i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njihove zarade u inozemstvu

Google koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda. Ilustracija

Index.hr

4.1.2019

Google je 2017. godine putem holandske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi eura u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji porezne obaveze u inozemstvu, prema dokumentima predanim Holandskoj privrednoj komori.

Iznos je kanaliziran putem kompanije "Google Netherlands Hodings BV", a veći je oko četiri milijarde eura nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predani 21. decembra.

Pritom je "Google Netherlands Holdings BV" u Holandiji  u 2017. platio 3,4 miliona eura poreza, temeljem bruto dobiti od 13,6 miliona eura, pokazuju podaci.

"Google" koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih naknada, ostvarenih izvan SAD, u "Google Ireland Holdings", podružnicu sa sjedištem na Bermudima, gdje kompanije uopće ne plaćaju porez na dobit. 

Zahvaljujući tom poreznom manevru, poznatijem pod nazivom "dvostruki irsko-holandski sendvič", Google nije obavezan plaćati porez na te prihode u SAD i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inozemstvu.

Tako Googleov vlasnik "Alphabet" već duže od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnog SAD po efektivnim jednocifrenim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ju je ostvario.

Irska je 2014. odlučila postepeno ugasiti takve porezne aranžmane zbog pritiska Evropske unije i SAD. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.