PAPUA NOVA GVINEJA

Tropski raj pretvorio se u zemlju terora, silovanja i ubijanja nedužnih žena

Sve počelo kada je naglo porasla smrtnost u nekim plemenima

Žrtva napada. AFP

Jutarnji.hr

4.1.2019

Papua Nova Gvineja vječno je bila etiketirana kao zemlja kanibala, a kada je konačno skinula takvu stigmu sa sebe i okrenula se turizmu, počeli su novi problemi. 

U brdima zabačene zemlje u posljednjih pet godina zabilježeno je više od stotinu napada na žene koje se povezuju s "lovom na vještice".

Policija je zabilježila najmanje 20 ubistava povezanih s istjerivanjem zlih duhova koji su "polako proždirali srca članova plemena". 

Priča o nestvarnim mučenjima i ubijanjima u kojima sudjeluje cijelo pleme došla je u žižu javnosti tek kad je procurila 20-minutni snimak na kojem se vidi kako cijelo pleme tuče jednu ženu, iživljava se nad njom i na kraju je pali dok je još živa. 

Zamalo je ista sudbina zadesila Rejčel (Rachel, 55), koju su optužili da se bavila vradžbinama bez ijednog dokaza. U aprilu 2017. Rejčel je došla na sahranu jednog muškaraca koji dolazi iz istog plemena kao i ona, ali nakon sahrane, rulja se odjednom okomila na nedužnu ženu. Sin čovjeka kojeg su pokopali odjednom je optužio Rejčel da je vještica, zgrabio je za ruku i odvukao s sahrane.

Ubrzo mu se pridružila bijesna rulja i mučenje je trajalo gotovo cijeli dan. Izbezumljena žena urlala je da je nevina, ali to nikoga nije bilo briga. Oni su je nemilosrdno tukli, silovali, palili vrućim mačetama i rezali.

Srećom po Rejčel, rulja koja ju je tukla, a procjenjuje se da ih je bilo oko hiljadu, počela se međusobno svađati. Odjedanput su potpuno zaboravili na nju i svoje nesuglasice su počeli rješavati šakama.

Rejčel je u napadu teško povrijeđena. 

- Optuživanje žena da su vještice, sadističko mučenje i silovanje do smrti. To je novost. Počelo je prije otprilike pet godina, ali prošle godine zabilježen je rekordan broj takvih slučajeva. Sada mi se čini da se ovakva zvjerstva događaju gotovo svake sedmice - rekao je Anton Luc (Anton Lutz), misionar koji je život posvetio spašavanju žena koji su optužene da su vještice.

Luc je istaknuo da je sve počelo kada je naglo porasla smrtnost u nekim plemenima. Lokalci nenadane smrti nisu znali objasniti pa su ih povezali s čaranjem, ali u stvarnosti se radi da su ljudi umirali od srčanih udara, dijabetesa, side.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.