UZBUNA

Jeftina droga hara Evropom, košta manje od hamburgera, a ljude pretvara u monstrume

Efekti koje izaziva su, blago rečeno, zastrašujući - od kanibalističkih napada do psihotičnih epizoda

Flakka: Droga koja košta oko 2,50 eura. Agencije

Avaz.ba

4.1.2019

Na ulicama Velike Britanije vlada epidemija jeftine sintetičke droge, a efekti koje izaziva su, blago rečeno, zastrašujući - od kanibalističkih napada do psihotičnih epizoda. Među zabilježenim slučajevima su neki i koji zvuče gotovo nevjerovatno, kao iz horor filmova.  

Flakka ili kaniblaska droga nije nova na ulicama Britanije, ali, kako navode mediji, sve je učestalija. Tokom 2018. godine Hitna pomoć susrela se sa 950 slučajeva zavisnika koji su koristili flakku, a niko ne može pretpostaviti koliko ih zapravo ima.

- Flakka postaje sve popularnija u Britaniji zbog niske cijene, oko 2,50 eura, a to je vrlo zabrinjavajuće - kaže stručnjak za narkotike Abas Kanani (Abbas) za "Sun", koji navodi da je ova droga toliko jeftina u Britaniji da je jeftinija od "Big Maca".

Flakka (Alfa-Pirolidinopentiofenon) je sintetička droga koja se proizvodi od supstanci koje se legalno uvoze iz Kine. Izgleda kao morska so ili so za kupanje, a miriše kao mačiji urin. Može se pojesti, ušmrkati, uzeti intravenozno ili putem injekcije. Flakka izaziva euforiju i podiže samopouzdanje poput kokaina, ali razlika je u tome što dovodi do paranoje i gubitka osjećaja za stvarnost.

U septembru prošle godine internetom se širio snimak robijaša koji je pod utjecajem flakke živom mišu odgrizao glavu, a mediji su pisali i o Kamili Bali (Camilla, 23) iz Floride, koja je pod dejstvom opasne droge majci iskopala oči i stavila ih u kartonsku kutiju. 

Najpoznatiji i najužasniji slučaj zabilježen je 2012. godine u Majamiju. Zavisnik Rudi Judžin (Rudy Eugene) pokušao je beskućniku Ronaldu Popu (Poppo) da pojede lice. Judžin je potpuno nag napao beskućnika, 18 minuta se iživljavao nad njim, grizao ga po licu.



Popo je na kraju ostao bez vida na oba oka, a Judžina je ubila policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.