SVIJET

AfD prijeti izlaskom Njemačke iz Evropske unije

Stranka osnovana kao protivnik EU i eura

Predlažu ukidanje Evropskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika. Agencije

Agencije

4.1.2019

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Evropski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Evropske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024.

- Ako se naši prijedlozi temeljnih reformi postojećeg sistema EU-a ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz EU-a ili regulirani raspad Unije i osnivanje nove evropske interesne zajednice na privrednim temeljima - stoji u programu AfD-a za evropske izbore koji je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici.

AfD kritizira pretjerane troškove EU

AfD, koji je i osnovan kao protivnik EU i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije "nedopustiva'' i kritizira velike troškove takve zajednice.

- 44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 evropskih agencija za koje niko ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevoditelja i vještaka. Oko 4000 službenika EU zarađuje više od njemačke kancelarke (330.000 eura bruto) - kritizira AfD.

U stranci predlažu ukidanje Evropskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika koje bi izravno slali nacionalni parlamenti. U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Evropskog suda koji, kako stoji u dokumentu, "previše zadire u ovlasti nacionalnih država''.

Die Welt: Sadašnja verzija programa neće proći u stranci

Dnevnik Die Welt piše, pozivajući se na izvore u stranci, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvaćanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. januara u saskom gradu Risa.

Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz EU ostati, ali će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog razdoblja do 2024. u "dogledno vrijeme''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.