SVIJET

Amerika poslala vojnike u Gabon zbog straha od mogućih nasilnih protesta

Izborna komisija Konga trebala bi u nedjelju objaviti privremene rezultate izbora, no upozorila je da bi moglo biti kašnjenja zbog sporog pristizanja glasačkih listića

80 pripadnika američke vojske stiglo u Kongo. Ilustracija

Index.hr

5.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u petak je objavio da je američka vojska poslana u Gabon zbog straha od mogućih nasilnih protesta u Demokratskoj Republici Kongo nakon tamošnjih predsjedničkih izbora.

U pismu kongresmenima Tramp je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinšasi, prijestonici Konga, u slučaju izbijanja nasilja. Kinšasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.

Kazao je kako će "oni tamo ostati dok sigurnosna situacija u DR Kongu ne postane takva da njihova prisutnost više nije potrebna" i dodao kako će biti poslano još vojnika "ako to bude nužno".

Izborna komisija te afričke države iznimno bogate rudom trebala bi u nedjelju objaviti privremene rezultate izbora, no upozorila je da bi moglo biti kašnjenja zbog sporog pristizanja glasačkih listića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.