REAKCIJE

Tajvanska predsjednica uputila apel za odbranu demokratije

Komentari Cai Ing-ven uslijedili nekoliko dana nakon što je Si Đinping izjavio da niko ne može promijeniti činjenicu da su oni dio Kine

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven. Arhiv

Fena

5.1.2019

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen) pozvala je međunarodnu zajednicu za podršku da se odbrani demokratija njenog samoupravnog otoka od prijetnji iz Kine.

Komentari Cai Ing-ven uslijedili su nekoliko dana nakon što je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) izjavio da niko ne može promijeniti činjenicu da je Tajvan dio Kine i da ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza traže "reunifikaciju". 

- Nadamo se da će međunarodna zajednica to shvatiti ozbiljno i da nam može izraziti podršku i pomoći nam - izjavila je Cai novinarima u Tajpehu, misleći na prijetnje Kine da će koristiti silu kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu.

Tajvan je najosjetljivije kinesko pitanje, a Peking ga smatra svojom svetim teritorijem. Si je pojačao pritisak na demokratski otok otkako Cai Ing-ven iz Demokratske nezavisne stranke koja se zalaže za nezavisnost postala predsjednica u 2016. 

Predsjednik Si izjavio je u srijedu da Kina zadržava pravo da koristi silu kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, ali da još radi na mirnoj "reunifikaciji" s otokom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.