VRIJEME

Haos zbog snijega u Evropi, zatvoreni putevi, nema letova

Aerodrom u Minhenu, drugi najveći aerodrom u Njemačkoj, saopćio je da je 120 letova otkazano

Severe Weather Europe

Avaz.ba

5.1.2019

Jake snježne padavine izazvale su haos u saobraćaju u dijelovima Njemačke i Austrije.

Vlasti u te dvije zemlje zatvorile su drumske i željezničke puteve zbog opasnosti od lavine, dok su aerodromi otkazali letove.

Njemačka policija saopćila je da je jedna osoba poginula, dok je dvoje ljudi teško povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći na zaleđenom putu u blizini grada Bad Telc.

Aerodrom u Minhenu, drugi najveći aerodrom u Njemačkoj, saopćio je da je 120 letova otkazano, a mnogi letovi su odloženi dok radnici ne očiste piste od snijega i ne uklone led sa aviona, prenose agencije.

Austrijska željeznica "OeBB" saopćila je da je nekoliko linija željeznice također zatvoreno zbog opasnosti od lavine.

Vlasti u toj zemlji su saopćile da je nekoliko puteva zatvoreno, uključujući i onaj koji vodi ka Bišofšofenu, gradu koji treba da bude domaćin takmičenja u ski skokovima "Četiri skakaonice", zato što je preko noći napadalo više od 50 centimetara snijega.

Regionalne vlasti u Salzburgu upozorile su na opasnost skijanja izvan staze zbog, kako su naveli, "velikog broja velikih i nekoliko veoma velikih lavina koje su veoma moguće u poslijepodnevnim i noćnim satima", a koje bi mogle da naprave problem i na putevima i prugama. Austrijski javni servis ORF izvijestio je da je malo selo u Tirolu je evakuirano zbog straha od velike lavine koju bi jak vjetar mogao da pokrene. U međuvremenu je, prema izvještaju ORF-a, oko 600 stanovnika i turista bilo zarobljeno u selu Seltakl zbog blokiranih puteva.

Aerodrom u Inzbruku saopćio je da su "aktuelni uvjeti doveli do velikih obustava u avio saobraćaju" i pozvao putnike da prate status svojih letova prije nego što se upute ka aerodromu.

Meteorolozi predviđaju velike snježne padavine i u narednim danima na jugu Njemačke, Austrije i Švajcarske. Zbog snježnih padavina na sjeveru Grčke i vlasti u toj državi uvele su izmjene u saobraćaju, navodi agencija.

Centralne i sjeverne dijelove Grčke pogodio je hladan talas praćen snježnim padavinama, a policija je saopćila da je jedna žena pronađena mrtva, dok se dva muškarca vode kao nestali.

Temperature u tim dijelovima Grčke su skoro cijelu sedmicu ispod nule, a snijeg je poremetio drumski i avionski saobraćaj. Tijelo 66-godišnje žene pronađeno je u prevrnutom vozilu u Keratei, oblasti na 45 kilometara jugoistočno od Atine.

Dvojica muškaraca iz vozila, koji je pronađen u blizini potoka, vode se kao nestali.

Muž te žene i još jedan muškarac, koji su bili u istom vozilu, vode se kao nestali od četvrtka kada je oblast pogodilo loše vrijeme", rekao je neimenovani policijski zvaničnik, prenose agencije.  

Grčka služba za civilnu zaštitu je pozvala lokalne vlasti da budu na oprezu jer se očekuje da će u ponedeljak novi ledeni talas pogoditi Grčku.

Let za oko 200 putnika na liniji London-Solun, koji obično traje oko tri sata, "odužio" se na skoro 24 sata. Zbog magle na aerodromu u Solunu, na sjeveru Grčke, avion "Rajanera" je preusmjeren, pa je u petak uvečer sletio u Temišvar, u Rumuniji.  

Mnogi putnici, već iznervirani zbog toga što avion nije preusmjeren na neki aerodrom bliži njihovoj konačnoj destinaciji, pobjesnjeli su kada im je kompanija ponudila da se autobusima, po hladnom vremenu, prevezu do 770 kilometara udaljenog Soluna. Kako prenose agencije, 89 putnika je odbilo ponudu kompanije.

Neki od njih su kontaktirali grčke mediji i vladu da u Temišvar pošalju avion grčke aviokompanije. Ta grupa od 89 putnika stigla je danas u Solun oko 17 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.