OTKRIĆA

Tači Trampu obećao ukidanje tarifa na robu iz BiH i Srbije

Kosovski predsjednik bio u tajnoj posjeti Berlinu gdje se susreo s ambasadorom SAD koji je blizak Bijeloj kući

Vučić: Sumnjičav prema Prištini. Tači: Potvrdio navode teksta Tramp: Ponudio gostoprimstvo

S. NUMANOVIĆ

7.1.2019

Hašim Tači  obećao je američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) da će tarife koje je Vlada Kosova uvela Bosni i Hercegovini i Srbiji biti ukinute, tvrdi ugledni američki dnevni list "The Washington Post". 

- Pod pritiskom administracije predsjednika Trampa i uslijed njegovog obećanja da će biti domaćin mirovne ceremonije u Bijeloj kući, predsjednik Kosova obavezao se da će poduzeti velike korake prema rješavanju sukoba koji eskalira s rivalskom Srbijom - piše list.

Direktni apeli  

Tvrdi se i da američka administracija na čelu s predsjednikom upućuje "neuobičajeno direktne apele liderima Kosova i Srbije" očito zabrinuta da bi tenzije koje ključaju zadnjih 10 godina mogle eskalirati čak i u vojni sukob. Dodaje se i da SAD koriste i neke "sporedne kanale" koje ne otkrivaju, kako bi se približili odnosi Vašingtona i Beograda.

- Prošlog mjeseca Tači je otputovao u Berlin. To putovanje nije nigdje objavljeno. U glavnom gradu Njemačke sastao se s američkim ambasadorom Ričardom Grenelom (Richard Grenell), čovjekom koji uživa Trampovo povjerenje. Tokom tog susreta, Tači je obećao i da će poništiti tarife uvedene Srbiji - piše "The Washington Post".

Ambasador SAD u Njemačkoj potvrdio je američkom dnevniku da se sreo s Tačijem i da su dugo razgovarali.

Tu informaciju ovom listu potvrdio je i sam kosovski predsjednik u e-mailovima koje je razmijenio s novinarom.

U njima je naveo i da je "spreman razmotriti ukidanje tarifa, ako je to čist put k postizanju konačnog mirovnog sporazuma s Srbijom".

- Da, tarife jesu izuzetna mjera. Postoji spremnost naše strane da ih poništimo. Lakše će ih biti ukinuti ako osjetimo podršku i vodstvo naših partnera u tome. Što se mene tiče, ponovno ću uvjeriti stanovnike Kosova da je vodstvo i podrška apsolutno tu - napisao je Tači vašingtonskom dnevnom listu.

Uloga premijera

No, medij dodaje da sam kosovski predsjednik tarife ne može ukinuti, već da je to u rukama Vlade i premijera Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush), koji se ne slaže s aktivnostima Tačija.

"The Washington Post" podsjeća da je Tramp nedavno uputio i Tačiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću lično pismo u kojem ih je pozvao da postignu dogovor, te ponudio da bude domaćin potpisivanja onog što bude dogovoreno.

List citira i Vučića koji kaže da Tačiju ne vjeruje, te da smatra da ne postoji sukob između predsjednika i premijera Kosova.

- Oni samo igraju onu poznatu igru dobrog i lošeg policajca - izjavio je Vučić.

Hoće li biti i razmjene teritorija 

"The Washington Post" navodi i da se u razgovorima Tačija i Vučića razmatraju i opcije razmjene teritorija.

- U svom pismu dvojici predsjednika Tramp je tu ideju gurnuo u stranu. No, cijeli ton sugerira da bi on bio spreman i na takvo nešto, ako se obje strane dogovore i o tome.

Za Tačija, "predsjednikovo pismo razjasnilo je mnoge stvari u situaciji koja je donedavno bila obilježena rastućim osjećajem konfuzije i nespremnosti jer smo se suočili s cijelom serijom kontradiktornih stavova, izjava i ideja u odnosu na Kosovo i Srbiji - naveo je Taći u svojoj pisanoj komunikaciji s listom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.