NOVOSTI

Svaki deseti patent u Njemačkoj registrirao je migrant

Istraživanje napravljeno analiziranjem lingvističkog porijekla prvog imena osobe koja je registrirala inovaciju

Ukupan broj takvih patenata bio je gotovo 3000. IW - Ilustracija

Index.hr

7.1.2019

Sve veći udio patenata i robnih žigova registriranih u Njemačkoj razvijaju osobe koje nisu njemačkog porijekla, stoji u istraživanju koje je proveo njemački ekonomski institut (IW).

Gotovo jedan od 10 patenata registriranih u njemačkom Uredu za patente i robne žigove (DPMA) u 2016. godini došao je od pojedinaca koji nisu njemačkih korijena, već su pretežno iz istočne i jugoistočne Evrope te iz indijskog, kineskog i arapsko-turskog govornog područja.

Udio izumitelja s inostranim korijenima u odnosu na one njemačkog porijekla porastao je sa 6,1 posto u 2005. na 9,4 posto u 2016. godini, stoji na internetskim stranicama IW-a.

U 2016. broj registriranih patenata u Njemačkoj porastao je za 4,3 posto u odnosu na 2005. godinu. Međutim, doprinos istraživača njemačkog porijekla povećao se za niskih jedan posto, dok su istraživači migrantskih korijena zabilježili rast registriranih patenata za više od 65 posto.

Ukupan broj takvih patenata bio je gotovo 3000.


Istraživači koji nisu njemačkog porijekla „doprinose sve većem udjelu njemačke inovativne moći”. IW - Grafikon

Istraživači koji nisu njemačkog porijekla „doprinose sve većem udjelu njemačke inovativne moći”, saopćio je ovih dana IW.

Budući da se od onih koji registriraju patente ne traži izjašnjavanje o porijeklu, istraživanje je napravljeno analiziranjem lingvističkog porijekla prvog imena osobe pod čijim je imenom registriran patent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.