STRAŠNO

Saudijska tinejdžerka zatvorila se na aerodromu u Bangkoku: Rođaci će me ubiti

Rahaf rekla da neće napustiti sobu sve dok se ne sastane sa službenim ljudima iz UN-a

Ambasada Saudijske Arabije joj je oduzela pasoš. Twitter

Index.hr

7.1.2019

Djevojka iz Saudijske Arabije zabarikadirala se na aerodromu u Bangkoku. Tvrdi da je pobjegla od nasilnog rođaka i da će biti ubijena ako se vrati kući.

Njene tvrdnje privukle su pažnju boraca za ljudska prava, prenose brojni svjetski mediji.

Mlada Rahaf Mohamed el-Kunun (Rahaf Mohammed al-Qunun, 18) namjeravala je zatražiti azil u Australiji, ali su joj iz Saudijske ambasade u Bangkoku jučer uzeli pasoš  i tako joj onemogućili nastavak kretanja. 

Djevojka se trenutno nalazi u jednoj sobi u tranzitnoj zoni aerodroma i suočava se s deportacijom u Saudijsku Arabiju. Tajlandski migracijski službenici rekli su da će biti vraćena danas. 

Želi sastanak s ljudima iz UN-a 

U snimku objavljenom na društvenim mrežama Rahaf je rekla da neće napustiti sobu sve dok se ne sastane sa službenim ljudima iz UN-a. 

Pojasnila je da je pobjegla od fizičkog i psihičkog zlostavljanja svojih rođaka i da se boji kako će je rođaci nakon povratka kući staviti u izolaciju ili čak ubiti.

- Moja porodica je ekstremno konzervativna pa su me tako jednom zaključali u jednoj tamnoj prostoriji na šest mjeseci samo zato jer sam se ošišala - rekla je Rahaf za AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.