KABUL

Ubijen 21 pripadnik snaga sigurnosti u napadima talibana na zapadu Afganistana

Oni su napali kontrolne punktove u dva različita dijela pokrajine Badgis, koja je na granici s Turkmenistanom

Talibani su napali kontrolne punktove u dva različita dijela pokrajine Badgis. Fena

Fena

7.1.2019

Talibanski pobunjenici ubili su 21 policajca i pripadnika provladinih milicija u napadima na položaje snaga sigurnosti u zapadnom Afganistanu, saopćili su danas zvaničnici, u posljednjem u nizu napada koji su bacili sjenu sumnje nad naporima na organiziranju mirovnih pregovora.

Talibani su napali kontrolne punktove u dva različita dijela pokrajine Badgis, koja je na granici s Turkmenistanom, u nedjelju navečer, saopćili su pokrajinski zvaničnici.

Abdul Aziz Bek, čelnik pokrajinskog vijeća Badgisa, izjavio je da je 14 policajaca i sedam pripadnika provladinih milicija ubijeno, dok ih je devet ranjeno.

Drugi vladin zvaničnik Džamšid Šahabi (Jamshid Shahabi), portparol pokrajinskog guvernera Badgisa, izjavio je da je više od 15 talibanskih militanata ubijeno i deset ranjeno u napadu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napade, koji su među najtežima u toj pokrajini u više mjeseci.  

Kari Jusuf Ahmadi (Qari Yousuf Ahmadi), talibanski portparol, navodi u izjavi za javnost da su ubijena 34 pripadnika vladinih snaga i provladinih milicija i da je zaplijenjeno brojno naoružanje i municija.

Planirano je da se lideri radikalne islamističke grupe i američki zvaničnici sastanu u ovom mjesecu da bi raspravljali o povlačenju stranih snaga i mogućem primirju.

Zvaničnici zaraćenih strana sastali su se najmanje tri puta u posljednjim mjesecima, u pokušaju da se dogovore oko načina za okončanje 17-godišnjeg rata. Obje strane, međutim, u međuvremenu su nastavile s napadima. 

Talibani tvrde da se bore da svrgnu prozapadnu vladu i obnove stroge islamske zakone nakon njihovog svrgavanja 2001. godine.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici tvrde kako žele spriječiti da Afganistan postane raj za međunarodne militante koji planiraju napade na Zapadu, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.