ODNOSI

Sjeverna Koreja: Seul treba odustati od vježbi s Vašingtonom

Južna Koreja mora odbiti i isporuku oružja iz inozemstva

Zajedničke vježbe ugrožavaju razvoj produktivnog dijaloga između Sjeverne i Južne Koreje. Arhiv

Srna.rs

7.1.2019

Vlasti Sjeverne Koreje zahtijevaju od Južne Koreje i SAD da odustanu od održavanja zajedničkih vojnih vježbi na Korejskom poluotoku, prenose sjevernokorejske dnevne novine "Rodong šinmun". 

Novine navode da se, prema jasnom obećanju tokom pregovora Seula i Pjongjanga, ne smiju održavati zajedničke vojne vježbe u koje su uključene snage stranih zemalja. 

- Iskorjenjivanje nuklearne prijetnje na Korejskom poluotoku i mjere za stvaranje atmosfere mira su obavezni uvjeti za razvoj međukorejskih odnosa - navodi se u tekstu.

Sjevernokorejske novine naglašavaju da Južna Koreja mora odbiti i isporuku oružja iz inozemstva i da se uvoz vojnih proizvoda, uključujući strateško oružje, mora potpuno prekinuti, prenio je TASS. 

"Rodong šinmun" piše da Pjongjang smatra da su zajedničke vježbe Seula i Vašingtona vojna provokacija i da ugrožavaju napore u vezi s razvojem produktivnog dijaloga između Sjeverne i Južne Koreje.

Novine dodaju da su iskreni razgovori i poboljšanje međukorejskih odnosa nemogući sve dok je "zvuk oružja i topova i dalje glasan i dok traje prijetnja oružanih sukoba".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.