AFRIKA

Propao pokušaj državnog udara u Gabonu, vojnici uhapšeni

Bongovo novogodišnje obraćanje pojačalo je sumnje u predsjednikovu sposobnost nastavka ispunjavanja svojih obaveza

Vojnici čitaju saopćenje koje je emitirano oko 4.30 sati po lokalnom vremenu. Screenshot

Agencije

7.1.2019

Današnji pokušaj državnog udara u Gabonu grupe vojnih zapovjednika je službeno stavljen pod kontrolu, otkrio je portparol vlade.

- Vlada funckionira. Institucije funkcioniraju - kazao je Gaj-Bertrand Mapango (Guy-Bertrand Mapangou) za France 24. 

Ranije je agencijama rekao kako su četvorica od petorice zapovjednika koji su zaposjeli državnu radijsku stanicu pritvoreni.  

Zapovjednici su na stanici proglasili nezadovoljstvo predsjednikom Alijem Bongom, koji se u Maroku oporavlja od moždanog udara.

Bongovo novogodišnje obraćanje pojačalo je sumnje u predsjednikovu sposobnost nastavka ispunjavanja svojih obaveza, istaknuo je poručnik Keli Ondo Bijang (Kelly Obiang), koji se predstavio kao zapovjednik Republikanske garde i čelnik samoprozvanog Patriotskog pokreta odbrane i sigurnosnih snaga Gabona. 

Bongo na vlasti naslijedio oca, na izborima optužen za prevaru

U videosnimku koji kruži društvenim mrežama vidi se Ondo Obiang na radijskoj stanici odjeven u vojnu odoru i sa zelenom beretkom, kako čita saopćenje koje je emitirano oko 4.30 sati po lokalnom vremenu. Pored njega stoje još dva vojnika naoružana puškama.

Ondo Obiang je poručio kako se državni udar provodio protiv "onih koji su na kukavički način ubili njihove mlade zemljake 31. avgusta 2016.", referirajući se na nasilje koje je izbilo nakon što je Bongo proglašen pobjednikom spornih izbora.

Bongo (59) je hospitaliziran u oktobru u Saudijskoj Arabiji nakon moždanog udara. Od novembra je u Maroku, gdje se liječi. U govoru povodom Nove godine priznao je svoje zdravstvene probleme, no kazao i kako se oporavlja. Dio govora bio mu je nerazgovjetan i nije micao desnu ruku, no osim toga se činio solidnog zdravlja.

Njegova porodica vlada tom naftom bogatom državom gotovo pola stoljeća. Bongo je na mjestu predsjednika naslijedio svog oca Omara, koji je preminuo 2009. godine. Njegov ponovni izbor 2016. popraćen je optužbama o prevari i nasilnim protestima.

Bongo je tada pobijedio s razlikom od manje od 6.000 glasova, zbog čega su krenuli nasilni sukobi između demonstranata i policije, tokom čega je zapaljen parlament.

Evropska unija je tvrdila da je pronašla nepravilnosti tokom glasanja u provinciji Haut-Ogoue, koja slovi kao Bongovo uporište, u kojoj je osvojio 95 posto glasova, s izlaznošću od 99,9 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.