SVIJET

Sve više Amerikanaca želi otići iz zemlje, žene najnezadovoljnije

Važno je istaknuti i da su želja za iseljavanjem i stvaran odlazak iz domicilne zemlje dvije različite stvari

U Obamino se vrijeme iz zemlje željelo iseliti deset posto ženskog stanovništva. AFP

Agencije

7.1.2019

Prema podacima ankete koju je proveo Institut Gallup, tokom 2017. i 2018. godine želju za iseljenjem u inozemstvo iz Sjedinjenih Američkih Država iskazalo je 16 posto stanovnika te zemlje koji se većinom žele preseliti u susjednu Kanadu.

U prosjeku je želja stanovništva za odlaskom iz SAD dosad bila najveća u vrijeme kada je na čelu države bio republikanac Džordž Buš mlađi (George Bush). Tada je željelo emigrirati 11 posto Amerikanaca.

Gallupovi podaci kažu da se u vrijeme vladavine demokrate Baraka Obame (Barack) iz zemlje željelo iseliti oko deset posto stanovnika SAD.

Treba istaknuti da su želja za iseljavanjem i stvaran odlazak iz domicilne zemlje dvije različite stvari. Gallup ističe da su podaci odraz trenutačnog raspoloženja stanovnika. 

U vrijeme kada državu vodi Donald Tramp (Trump), iz SAD u inozemstvo želi otići 20 posto ženske populacije, među kojima 40 posto žena mlađih od 30 godina. 

U Obamino se vrijeme iz zemlje željelo iseliti deset posto ženskog stanovništva, a u vrijeme vladavine Buša mlađeg 11 posto. 

Kada je riječ o muškoj populaciji, čini se da njima Trampova era odgovara. Želju za odlaskom iz zemlje izrazilo je "samo" 13 posto muškaraca, što je slično razdobljima u kojima su na čelu države bili Obama (10 posto) i Buš mlađi (11 posto).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.