EVROPA

Samo 18 posto Britanaca smatra da je sporazum o Brexitu dobar

Prvo glasanje predviđeno za 11. decembar, Mej je u posljednji trenutak odgodila

Završetak razdoblja članstva u EU. Arhiv

Index.hr

7.1.2019

Rekordno malih 18 posto britanskih građana smatra da je sporazum o Brexitu koji je postigla premijerka Tereza Mej (Theresa May) dobar, pokazalo je ispitivanje ORB-a, čiji su rezultati objavljeni. 

Na pitanje vjeruju li da je sporazum o Brexitu dobar, 59 posto ispitanika se nije složilo, 21 posto je kazalo da ne zna, a samo se 18 posto složilo, najmanje od 2016. od kada se provode ispitivanja.

Anketa koja se provodi svaki mjesec od kraja 2016. godine obuhvatila je 2000 ispitanika.

Britanska premijerka Tereza Mej nastoji uvjeriti britanske zastupnike da ovaj mjesec prihvate sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU, no to je daleko od izvjesnog. 

Parlament će raspravu o tome nastaviti u srijedu. 

Sporazum kritiziraju i pristaše Brexita koji se boje neke vrste trajne prilagodbe EU i eurofili koji se još nadaju povratku na staro.

Prvo glasanje, predviđeno za 11. decembar, Mej je u posljednji trenutak odgodila kako bi spriječila poraz koji joj je prijetio.

Ne bude li dogovora do 29. marta, za kada je predviđen Brexit, Velika Britanija će na nereguliran način završiti razdoblje članstva u EU koje je trajalo više od 40 godina, što zabrinjava poslovne krugove.

Pokušavajući pridobiti zastupnike Tereza Mej je rekla da bi parlament mogao imati veću ulogu u budućim pregovorima o budućim trgovinskim vezama Londona i EU. 

Dalje je rekla da će nastaviti saradnju s Briselom ne bi li dobila garancije koje bi razuvjerile britanske zastupnike, pošto je tokom božićnih praznika razgovarala s evropskim čelnicima.

No to bi joj moglo biti veoma teško jer joj je ugled ozbiljno načet prošlog mjeseca kada je njezina stranka organizirala glasanje o povjerenju koje je jedva preživjela, ali joj ga je uskratila trećina konzervativnih zastupnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.