SVIJET

Premijer Trudo zahvalio se predsjedniku Trampu na snažnoj potpori Kanadi

Složili se da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Majkla Kovriga i biznismena Majkla Spavora

Džastin Trudo i Donald Tramp. AFP

Agencije

8.1.2019

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) na snažnoj potpori Kanadi nakon "proizvoljnog pritvaranja dvojice Kanađana u Kini", saopćeno je iz ureda kanadskog premijera nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Trudo i Tramp su se složili da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Majkla Kovriga (Michael) i biznismena Majkla Spavora (Michael), koji su pritvoreni u Kini nakon što je kanadska policija 1. decembra uhapsila Meng Vanžua, glavnu finansijsku direktoricu Huaweia.

Meng Vanžu prijeti izručenje SAD, jer smatraju da je firma Huawei od 2016. prodavala proizvode proizvedene u SAD Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama. Za pritvorene Kanađane se navodno tvrdi da su doveli u opasnost sigurnost Kine.

Meng Vanžu, kći osnivača Huaweia, tvrdi da je nevina, a kanadski dužnosnici da nije bilo političkog upletanja u njezino hapšenje. Puštena je na slobodu uz jamčevinu od 7,4 miliona dolara i 24-satni nadzor.

Kina je nekoliko puta pozvala Kanadu da ispravi grešku i oslobodi Meng inače će se suočiti s neodređenim posljedicama. 

Tramp je u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca naveo da je spreman intervenirati u njezinom slučaju ako SAD dobije bolji trgovinski sporazum s Kinom, što je izazvalo oštre kritike kanadskih dužnosnika "zbog nepotrebnog politiziranja tog osjetljivog slučaja".

Trudo i Tramp u razgovoru o slučaju Meng Vanžu "potvrdili su važnost poštivanja neovisnosti pravosuđa i vladavine prava", navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.