REAKCIJE Italijanski ministar unutrašnjih poslova

Salvini protiv prekida utakmica nakon rasističkih povika

On je okupio predstavnike policijskih snaga, sportskih saveza, sudija, trenera i klubova navijača

Index.hr
08.01.2019 07:50

Salvini: Zalažem se da se odgovornost prebaci na navijače

Foto: AFP

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo) u ponedjeljak je rekao da se protivi prekidu nogometnih utakmica ili zatvaranju stadiona za gledatelje, kao što neki zagovaraju, u slučaju rasističkih povika poput onih nedavnih na utakmici Inter-Napoli. 

- Zatvaranje stadiona, prekidi utakmica ili zabrane prijevoza navijača, to je ostavka države - rekao je Salvini, čelnik italijanske krajnje desnice.

Salvini je okupio predstavnike policijskih snaga, sportskih saveza, sudija, trenera i klubova navijača nakon nasilja 27. decembra tokom i poslije utakmice italijanskog prvenstva Inter-Napoli.

Zalažem se da se odgovornost prebaci na navijače i da im se kaže da onaj koji pogriješi, mora platiti - dodao je ministar nakon sastanka u Rimu o sigurnosnim mjerama na stadionima. 

Na toj utakmici su francusko-senegalskom nogometašu Napolija Kalidu Kulibali (Kalidou Koulibaly) dovikivali rasističke povike zbog kojih Inter mora odigrati dvije utakmice bez gledatelja.

I izvan stadiona tada je izbilo nasilje u kojem je smrtno stradao jedan navijač Intera.

- Ne smije se brkati navijače, koji su 99,9 posto dobri ljudi, s delinkventima - rekao je Salvini i naglasio da želi iskorijeniti delinkvenciju na stadionu i izvan njega.

Najavio je i jedinstveni zakon za sigurnost u sportu.

- Treba omogućiti kolektivne prijevoze navijača jer je lakše kontrolirati 1000 navijača u jednom vozu nego 100 automobila koji ulaze u grad bez ikakve kontrole - naglasio je Salvini.

Ministar je također rekao da je sklon određivanju dnevnih termina utakmica umjesto noćnih.

NA VRH