SVIJET

Erdoan: Povlačenje iz Sirije pravi potez Trampa

On je dodao da povlačenje SAD mora biti pažljivo isplanirano i izvedeno u saradnji s pravim partnerima

Erdoan: U autorskom tekstu za "New York Times". Arhiv

Fena

8.1.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozdravio je prošlomjesečnu odluku Donalda Trampa (Trump) da povuče američke trupe iz Sirije, ali je kazao kako povlačenje mora biti urađeno pažljivo i s "pravim partnerima“. 

U autorskom tekstu za "New York Times" u ponedjeljak, dan prije planiranog susreta s američkim državnim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Džonom Boltonom (John Bolton), Erdoan je izrazio tursku posvećenost pobjedi nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL ili ISIS) i „drugim terorističkim grupama“ u Siriji, prenose mediji.

- Predsjednik Tramp je napravio pravi potez kada je pozvao na povlačenje iz Sirije. Povlačenje SAD, međutim, mora biti pažljivo isplanirano i izvedeno u saradnji s pravim partnerima da bi se zaštitili interesi SAD, međunarodne zajednice i sirijskog naroda - napisao je turski lider i dodao da je Turska, koja ima drugu najveću aktivnu vojsku u NATO-u, jedina država sa snagom i posvećenošću da uradi taj zadatak.  

U iznenadnoj objavi Tramp je 19. decembra kazao kako je ISIL pobijeđen u Siriji i objavio povlačenje 2.000 vojnika iz države.

Taj potez je izazvao brojna pitanja i izgledao kao najava brzog povlačenja iz Sirije, što je alarmirao saveznike kao što su Francuska i Velika Britanija, koji su upozorili da ISIL nije poražen.

Također je povećao očekivanja da bi Turska mogla pokrenuti vojnu akciju protiv Jedinica narodne zaštite (YPG) koje su bile glavni dio Sirijski demokratskih snaga (SDF) koje je podržavao SAD protiv ISIL-a.

Proteklih dana Trampova administracija je pojasnila kako povlačenje sa sjeveroistoka Sirije neće ići brzo, da bi američki predsjednik u ponedjeljak promijenio ton priče i rekao kako borba protiv ISIL-a nije još gotova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.