ANALIZA

Muslimani Kine pod sve većim pritiscima

S. NUMANOVIĆ

8.1.2019

Kineski muslimani, njih nešto više od 20 miliona, pod sve su većim pritiscima zvaničnih kineskih vlasti, upozorio je magazin ''Foreign Affairs''.

Ovaj medij objavio je detaljnu analizu jednog od svojih urednika.

Džejms Palmer (James) upozorava da su prvi na udaru bili Ujguri. 

- No sada su ugrožene i druge muslimanske zajednice. Najgore, međutim, možda tek dolazi - napisao je on.

Navodi razgovor koji je imao s pripadnikom Huji zajednice. On mu se požalio da su suočeni sa sve jačim napadima. Posvjedočio je da su na meti antimuslimanski nastrojenih Kineza sada već i restorani u kojima se okupljaju, ali i domovi.

- Vijesti za Huji, ali i druge muslimanske grupe u Kini nisu dobre. Polovinom decembra u više provincija ukinulo je halal-standarde, pod izgovorom da se taj koncept koristi za daljnje širenje islama, što ugrožava sekularno kinesko društvo. Takve aktivnosti suprotne su ranijoj vladinoj politici da pospješuje razvoj halala da bi time dodatno pojačala izvoz - piše Palmer.

Dodaje da su već u prvoj sedmici ove godine zatvorene tri popularne džamije, što je izazvalo proteste.

Trend suzbijanja vjerskih sloboda muslimana pojačan je nakon što su brojne druge džamije širom Kine dobile naredbu da se "prilagode kineskoj arhitekturi". Povećano je prisustvo članova Komunističke partije Kine oko džamija, sve je više slika lidera te zemlje u neposrednoj blizini muslimanskih vjerskih objekata, a njihovi zidovi redovno se ispisuju marksističkim parolama, navodi dalje autor.

Navodi i da je muslimanska hrana (bila) jako popularna u Kini, kako zbog okusa tako i zbog cijene. Muslimanski restorani su bili prepoznatljivi po arapskim natpisima i slikama svjetski poznatih džamija.

- No, ti se natpisi i slike sve brže uklanjaju kako se vlasnici suočavaju s problemima - piše autor dalje.

On dalje u tekstu objašnjava kako KP Kine pojačava kontrolu i konfrontaciju bezmalo sa svim vjerskim zajednicama u Kini.

Dok se u dijelovima Kine naseljenim Ujgurima uspostavljaju i koncentracioni logori za preodgoj vjernika te u manje lošem scenariju u ujgurske domove useljavaju politički komesari koji ih uvjeravaju da je njihova posvećenost vjeri pogrešna, i hrišćani su pod pritiskom.

Po uzoru na muslimane, njihove se crkve zatvaraju ili "prepravljaju", zvaničnici te vjere smjenjuju i degradiraju...

- No, najjači su napadi na muslimane. Istovremeno, potencijalno, oni su i najpoganiji primjer kineskog pritiska na vjerske zajednice - ističe Palmer.

Podsjeća da je uvijek bilo mržnje prema Ujgurima.

- Nekada je to bilo zbog njihove nacionalnosti. Sada je isključivo zbog vjere - piše on.

Porast mržnje prema muslimanima objašnjava i naglim usponom nacionalizma kod najveće populacije Kineza - naroda Han.

- Njihov nacionalizam je u otvorenom porastu. Kao takav, treba mu unutrašnji neprijatelj, a islam je na prvom mjestu - navodi Palmer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.