SVIJET

Amerika snizila diplomatski status Delegacije EU u Vašingtonu

Delegati u Briselu vjeruju da nije u pitanju stvar protokola, već da ovaj postupak ima političku pozadinu

Izmjene protokola SAD prema EU. Arhiv

Srna

8.1.2019

Amerika je snizila diplomatski status Delegacije EU u Vašingtonu, a o tome nije obavijestila ambasadora. 

Potez nije bio najavljen i znači da je EU, sa stanovišta američke vlade, pala s nivoa suverene države na nivo međunarodne organizacije. Diplomati u Briselu vjeruju da nije u pitanju stvar protokola, već da postupak Vašingtona ima političku pozadinu. Brisel od Vašingtona zahtijeva objašnjenje za takav potez. 

Izvori iz EU potvrdili su da Brisel i Vašington raspravljaju o tom problemu i da se još razmatra zvaničan odgovor EU.

Portparol Evropske komisije rekao je novinarima da je došlo do određene izmjene protokola SAD prema EU i da se trenutno vode diskusije o mogućim implikacija za Delegaciju EU u Vašingtonu.

Delegacija EU primijetila je 2018. godine da njenog ambasadora u Vašingtonu ne pozivaju na određene događaje, a razlog je izašao na vidjelo na dan sahrane bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša (George Bush) 5. decembra. 

Prema riječima evropskog diplomate, u Vašingtonu su diplomati odavali posljednju počast, a ambasador EU Dejvid O'Saliven (David O'Sullivan) nije kao do tada prozvan po hronološkom redu, u skladu s dužinom mandata, već posljednji.

Kada su se evropski diplomati raspitali šta se događa, organizatori sahrane su potvrdili da su O'Salivenov diplomatski status i status misije EU smanjeni. Diplomati vjeruju da se to dogodilo još krajem oktobra ili početkom novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.