DIPLOMATIJA

Pompeo uvjerava saveznike da se nastave boriti protiv džihadista i Irana

Osim Jordana, američki državni sekretar će posjetiti Egipat, Bahrein, Abu Dhabi, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman i Kuvajt

Mike Pompeo. Arhiv

Index.hr

8.1.2019

Mike Pompeo (Michael), američki državni sekretar započeo je u Ammanu bliskoistočnu turneju pozivom regionalnim saveznicima SAD da nastave borbu s džihadistima i s Iranom uprkos najavi američkog povlačenja iz Sirije.

- Najveća prijetnja za regiju su "Islamska država i islamska revolucija", rekao je Pompeo na novinarskoj konferenciji s jordanskim kolegom Amanom Safadijem (Aymaneom), čija je zemlja jedan od glavnih regionalnih saveznika SAD. 

Donald Tramp (Trump) je u decembru najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika.

Tramp je u decembru na opće iznenađenje najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe s ISIL-om za koji tvrdi da ga je porazio.

Prvo je govorio o neposrednom i brzom povlačenju, što je unijelo nemir među regionalne i zapadne saveznike koji su već bili uzdrmani ponekad nejasnom Trampovom strategijom na Bliskom istoku. Poslije je američka administracija nastojala umiriti saveznike rekavši da će povlačenje biti sporo i usklađeno. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost  Džon Bolton (John) koji je u Tursku stigao iz Izraela, rekao je da će SAD prije odlaska iz Sirije provjeriti je li ISIL doista poražen, a Mike Pompeo nije htio govoriti o vremenskom rasporedu povlačenja.

- Koalicija koja se suprotstavlja iranskoj revoluciji uspješna je danas kao što je bila jučer i doista se nadam da će i sutra biti takva, ako ne i uspješnija - rekao je Pompeo koji se u Ammanu sastao i s jordanskim kraljem Abdullahom II.

Osim Jordana, američki državni sekretar će posjetiti Egipat, Bahrein, Abu Dhabi, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman i Kuvajt. Bijela kuća je spomenula posjet Bagdadu, ali State department još nije potvrdio tu informaciju. 

Rijetkost je što će Pompeo tokom tog putovanja posjetiti i šest zemalja Vijeća za saradnju u Perzijskom zaljevu koje potkopava kriza između Katara s jedne strane i Rijada, Abu Dhabija i Bahreina s druge, kako bi ih pozvao na jedinstvo u odnosu na šitski Iran, regionalnog saveznika sunitske Saudijske Arabije. 

Na dnevnom redu razgovora u Perzijskom zaljevu bit će i rat u Jemenu, gdje saudijska monarhija vojno intervenira na strani vlasti, a protiv pobunjenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.