POLITIKA

Holandija optužila Iran za dva atentata, EU nametnula sankcije

Prvi put da je EU uvela sankcije nakon što je prije tri godine ukinula iste poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama

EU zamrznula imovinu iranske obavještajne službe. Arhiv

Index.hr

8.1.2019

Evropska unija je zamrznula imovinu iranske obavještajne službe i dvojice agenata, nakon što je Holandija optužila Teheran za dva ubistva na svom teritoriju i priključila se Francuskoj i Danskoj u tvrdnjama da je Iran planirao još napada u Evropi.

To je prvi put da je EU sankcionirala Iran nakon što je prije tri godine ukinula sankcije Teheranu poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama. 

- Evropska unija se dogovorila oko uvođenja sankcija iranskoj obavještajnoj službi zbog atentata na evropskom tlu. Unija šalje snažan signal da neće tolerirati takvo ponašanje u Evropi - napisao je na Twitteru  Anders Samuelsen, danski ministar vanjskih poslova. 

Holandska vlada u utorak je javno optužila Iran za planiranje, kao i za dva izvedena atentata 2015. i 2017. u pismu parlamentu u kojem prijeti dodatnim ekonomskim sankcijama ako Iran ne bude sarađivao s evropskim istražiteljima.

Iran je odbacio optužbe, rekavši da je cilj tih optužbi naštetiti evropsko-iranskim odnosima.

Pariz optužuje Teheran za planiranje bombaškog napada na skup iranske oporbe kod Pariza, dok je Danska objavila da je spriječila plan iranske obavještajne agencije da ubije iranskog oporbenog političara na svome teritoriju. 

Holandija je saopćila da ima "snažne indicije" kako Iran stoji iza ubistva dvojice holandskih državljana iranskog porijekla 2015. i 2017.

Iran opovrgava bilo kakvu umiješanost u te atentate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.