PORUKE

Trampova administracija snizila status evropskim diplomatama

Tramp: Manja vrijednost za diplomate EU. Agencije

Vijesti.me

8.1.2019

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump)  snizila je status diplomatama EU u Vašingtonu bez prethodnog obavještenja Brisela, saopštili su evropski zvaničnici. 

Promjena u protokolu znači da su manje šanse da evropske diplomate budu pozvane na događaje na visokom nivou, a po toj odluci imaju manju važnost nego za vrijeme predsjednika Baraka Obame (Barack).

Odluka, koju je prvi prenio DW, demonstrirana je 5. decembra na sahrani bivšeg predsjednika Džordža Buša Starijeg (George Bush) kada su evropski izaslanici među posljednjima pozvani da odaju počast Bušu.

- Razumijemo da se dogodila promjena u načinu na koji je lista diplomatskog prvensta implementirana u protokolu SAD - kazala je portparolka Evropske komisije, odbijajući da otkrije više detalja. 

"Sa relevantnim službama razmatramo moguće implikacije za EU delegaciju u Vašingtonu".

Još dvoje EU diplomata su potvrdili novi status, a jedan tvrdi da su malo vjerovatne uzvratne akcije kako bi se očuvali dobri odnosi.

Američke diplomate, kako javljaju agencije, nisu komentarisale nove protokole.

Tramp je često pokazivao svoj negativan odnos prema EU i otvoreno je podržao namjeru Britanije da napusti najveći evropski politički i ekonomski blok..

Ipak, SAD i EU imaju najveće bilateralne trgovinske veze, a američke investicije u EU za tri puta nadmašuju one u Aziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.