Stiže nova oluja, dijelovi Austrije pod 10 metara snijega

VREMENSKE NEPRILIKE Proglašen najveći stepen opasnosti

Stiže nova oluja, dijelovi Austrije pod 10 metara snijega Sve austrijske službe spašavanja, vatrogasci, vojska i komunalne službe za čišćenje prometnica su već nekoliko dana u konstantnoj borbi protiv nezapamćenih nanosa snijega

Sve austrijske službe spašavanja, vatrogasci, vojska i komunalne službe za čišćenje prometnica su već nekoliko dana u konstantnoj borbi protiv nezapamćenih nanosa snijega koji su zatrpali većinu ove alpske republike.

U nekim mjestima Austrije je već palo toliko snijega koliko u prosjeku padne u cijelom januaru, pa ne čudi što nadležne službe rade na rubu snaga. 

Već su suočeni s brojnim nestalim turistima i lokalnim ljudima za kojima su u potrazi, hiljadama ljudi koji ne mogu izać iz svojih kuća, blokadama prometnica zbog snijega ili opasnosti od lavina, te prekidima napajanja strujom. 

Centralna služba za meteorologiju i geodinamiku ( ZAMG) je drugi put unutar četiri dana proglasila najveći stepen opasnosti od snježnih oluja, te se očekuje kako će na Alpama napadati novih šezdesetak centimetara snijega, što predstavlja i novu opasnost od lavina s obzirom na to da se snijeg ne uspijeva stabilizirati. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH