OBRATIO SE NACIJI

Predsjednik SAD Tramp pozvao Kongres da odobri finansiranje zida

Demokrati odbacili zahtjev da odobre 5,7 milijardi dolara

Tramp nije proglasio vanredno stanje zbog zida. AFP

Index.hr

9.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao je u utorak Kongres da odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali ipak nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da jednostrano odobri finansiranje, prenose agencije.

Kako bi osigurao podršku demokrata i javnosti za svoje predizborno obećanje zbog kojeg je savezna vlada djelimično blokirana već 18 dana, Tramp je u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće naglasio da je na američkoj južnoj granici sve veća sigurnosna i humanitarna kriza. 

No, iako je danima nagovještavao da bi mogao iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i proglasiti vanredno stanje na granici da bi preusmjerio novac za izgradnju zida bez odobrenja Kongresa, čini se da je američki predsjednik ipak spreman nastaviti pregovore s čelnicima Kongresa.


Tramp je govor iskoristio kako bi stanje na južnoj granici opisao kao "humanitarnu krizu srca i duše", prenose agencije. Kazao je da se na granici zaustavljaju i hapse kriminalci koji su počinili hiljade nasilnih zločina te da će "hiljade života biti izgubljeno ako se odmah ne djeluje".

- Koliko će još američke krvi biti proliveno kako bi Kongres odradio svoj posao - rekao je Tramp, navodeći ubistva koja su, kako je rekao, počinili ilegalni imigranti. 

Dodao je da tragična realnost ilegalne imigracije na južnoj granici predstavlja nekontrolirani tok trgovine ljudima i drogom.

Tramp će u četvrtak posjetiti granicu

Čelnici demokrata kazali su da Tramp izmišlja krizu na granici da bi ostvario svoje "fiksacije". Čelnica predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) izjavila je da Tramp drži vladu kao taoca zbog svoje "fiksacije" da Amerikanci finansiraju "skup i beskoristan" granični zid.

Tramp će u četvrtak posjetiti granicu s Meksikom i zasad nije jasno hoće li tamo možda proglasiti vanredno stanje.

Demokrati su odbacili Trampov zahtjev da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida. Zbog toga su propali pregovori o finansiranju vlade pa je nekoliko vladinih agencija moralo prekinuti s radom, a 800.000 javnih radnika na prisilnom je kolektivnom odmoru ili rade bez plaće. Tramp je rekao da bi blokada vlade mogla potrajati mjesecima ili čak godinama.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: AFP/Građani uživo prate Trampovo obraćanje

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.