SVIJET

Tramp u Teksasu na licu mjesta promovira ideju o izgradnji zida

Demokratska većina u Kongresu mu za to ne želi dati milijarde dolara

Donald Tramp. Arhiv

Fena

10.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dolazi u četvrtak u Teksas kako bi na licu mjesta promovirao ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom, a sa argumentima da su SAD suočene s migrantskom krizom koja se samo tako može riješiti. 

Demokratska većina u Kongresu mu, međutim, za to ne želi dati milijarde dolara. Njegova posjeta pograničnome gradu Mekalenu u Teksasu odvija se dvadesetoga dana djelimične blokade vlade zbog koje su stotine hiljada Amerikanaca, javnih službenika, na prisilnom kolektivnom odmoru ili rade bez plate, dok se Tramp i njegovi republikanci svađaju s demokratima oko godišnjeg budžeta u kojem Tramp želi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Nijedna strana ne želi popustiti, a Tramp govori kako je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak i proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i sam alocirao novac za zid, prenose agencije.

Trampov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je jedno od glavnih obećanja njegove predsjedničke kampanje 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.