PREDSJEDNIK SAD

Tramp na granici s Meksikom: To je pitanje zdravog razuma, bez zida bit će problema i mnogo mrtvih

Od vlade traži 5,7 milijardi dolara

Tramp: Zid je neophodan. Agencije

Avaz.ba

11.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) branio je u Mekelenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, koja je izazvala raspravu s demokratima te uzrokovala djelimičnu paralizu američke administracije.

- To je pitanje zdravog razuma. Njima treba prepreka, njima treba zid. Bez toga bit će samo problema. I mnogo mrtvih - rekao je Tramp dodavši kako "nema ničega boljeg od zida".

Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Zbog zastoja u budžetu 800.000 zaposlenika savezne vlade nema plaću

Zbog zastoja u raspravi o budžetu, već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade nije primilo plaću. Duža blokada savezne vlade "znatno bi se odrazila" na vodeću ekonomiju svijeta, upozorio je šef američke središnje banke Džeremi Pauel (Jerome Powell).

Prije nego što je sletio u Teksas, Tramp je na Twitteru objavio da će otkazati učestvovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava od 21. do 25. januara, upozorvajući na "nepopustljivost demokrata". 

- Mislim da je puno lakše pregovarati s Kinom nego s opozicionom strankom - naglasio je Tramp.



Ako se do nedjelje ne nađe kompromis, ova će blokada američke vlade nadmašiti onu iz vremena Bila Klintona (Bill Clinton) 1995./1996. koja je trajala 21 dan.

Političke napetosti sprečavaju svaku mogućnost postizanja dogovora u Vašingtonu, a to dokazuje i nedavni Trampov nagli odlazak sa susreta s čelnicima demokrata. 

- Predsjednik je ustao i otišao - rekao je Čak Šumer (Chuck Schumer), vođa demokrata u Senatu, neposredno nakon toga kratkoga sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.